homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Verblijf -> Wereld -> Sprookjessfeer in Indiase Hotels tour...
Sprookjessfeer in Indiase Hotels

Sprookjessfeer in Indiase Hotels

Tot ver buiten India reikt de reputatie van de Palace Hotels: voormalige vorstenpaleizen waaraan vaak door duizenden arbeiders en kunstenaars jarenlang gewerkt is. Door de hoge onderhoudskosten zijn er vooral in de streek Rajasthan veel paleizen omgetoverd tot hotels met een sfeer uit de duizend-en-een-nacht. Hun omvang, afwerking en historie maken ze tot een vrijwel nergens anders te vinden genre. Vaak leeft de Maharadja of een van zijn nakomelingen nog in een van de vleugels van het paleis. Soms is er een museum die het verleden van de familie in kaart brengt. Opvallend daaraan zijn de vaste patronen: de meeste maharadja's hebben een academisch verleden in Engeland en nimmer ontbreken de houten ski's als residu van Zwitserse weekjes sneeuw. Ook opgezette tijgers behoren tot de standaardinhoud van de vitrinekasten en buiten het familiemuseum staan soms wat achteloos geparkeerde en ondergestofte Rolls Royce's. Het ontbreken van een essentieel onderdeel of van de juiste banden heeft ze immobiel gemaakt. Naast de keur aan Palace Hotels, die ook op het pad lagen van James Bond in de film Octopussy, heeft India nog andere minder omvangrijke maar zeker zo fraaie adressen. Dankzij het organisatietalent van Francis Wacziarg zijn er inmiddels heel wat Westerse reizigers gefascineerd geraakt door zijn smaakvolle onderkomens. Ooit was Wacziarg werkzaam voor de Franse diplomatieke dienst maar hij werd verliefd op India en werd agent voor talloze buitenlandse warenhuizen. Naast zijn zakelijke inspanningen schrijft hij kunstboeken over India en heeft hij, in samenwerking met Small Luxury Hotels of the world, inmiddels vijf bijzondere hotels op zijn naam staan. Onderscheidend aan deze hotels zijn de details, de sfeer en inrichting van kamers en suites met veelal Indiaas antiek. Andere prettige bijkomstigheid in het land waar het eten zovaak leidt tot langdurige inwendige drama's, is Wacziargs zorg voor de diners. Niet alleen het Indiase eten staat er op een hoog niveau, ook een camembert of Frans streekgerecht weet zelfs de meest verwende Fransman te bekoren. Al kun je je afvragen waarom je in de woestijn van India een zachte roomkaas zou moeten eten.
Voor mensen die uit zijn op uitgebreide sportieve mogelijkheden als golf, tennis en ander lijfelijk vermaak zijn de diverse hotels - op The Glass House na - ongeschikt. Het zijn alle hotels waar het hotel zelf, de keuken en de directe omgeving de hoofdrol vervullen en daarom een ideale omgeving voor een week rust in een totaal andere wereld. Ook zouden deze hotels het volmaakte decor vormen voor een huwelijksreis, al doet men er verstandig aan Oscar Wildes waarschuwing ter harte te nemen: 'One should always be in love. That is the reason one should never marry.'

*KADER HOTELS*
Neemrana Fort-Palace
Stijlvol 35 kamers tellend project, zo'n 120 km ten zuiden van Delhi. Het fort-paleis dateert uit de 15de eeuw en is gebouwd op een rotsachtig bergplateau. Vorstelijke kamers zijn ingericht in een eclectische mix van traditioneel Indiaas en koloniale stijl.

The Hill Fort Kesroli
Kleiner en eenvoudiger dan Neemrana Fort-Palace. De kok is de vroegere chef van de Maharadja van Bikaner en staat garant voor uitgelezen Indiase schotels en uitzinnig lekkere toetjes. De bezoeker waant zich hier een huisgast. Op een van de torens van de burcht staat een tent voor het aanschouwen van zonsondergangen.

The Glass House on the Ganges
The Glass House heeft 10 kamers met uitzicht over de Ganges en de bergen. Gelegen in een tropische tuin met een litchi-boomgaard vol bijzondere vogels en vlinders. Priv&eaigu;strand aan water dat even schoon is als het Franse Evian. Actie: jungle wandelingen, vissen, raften en waterski.

The Piramal Haveli
Een gefortificeerd schitterend herenhuis vol fresco's en een binnentuin. Koloniale sfeer die de Britse aanwezigheid in Jaipur aan het begin van deze eeuw reflecteert.

The Writers Bungalow
Gelegen aan de voet van de Himalaya. Het onderkomen is verdeeld over twee bungalows uit 1830 en 1860. Ooit deden deze huizen dienst als verblijf voor Indiase en Britse officieren met hun gezinnen.

199808