homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Proeven -> Wijnen -> Taboe-Wijn tour...
Taboe-Wijn

Taboe-Wijn

Lange tijd werden gebruiker en wijn niet voor vol aangezien maar de afgelopen zomer heeft ros&eaigu; een glorieuze comeback gemaakt. Enkele wijnkoperijen zoals De Logie en De Gouden Ton zagen vorig jaar een verdubbeling van hun ros&eaigu;-omzet. Voor de komende zomer hebben beiden een royaal assortiment van zo'n vijftien soorten in huis en daarmee is ros&eaigu; van bijproduct weer in ere hersteld tot een volwaardige wijn. In landen als Spanje en Italië is de ros&eaigu; nooit van de kaart verdwenen maar in Nederland was hij lange tijd synoniem met de semi-zoete karakterloze Mattheus. Frankrijk, Spanje en Italië zijn de belangrijkste leveranciers van hoogwaardige ros&eaigu;s. Tijdens het rijpingsproces wordt voor een uur of acht de schil bij het sap gelaten en juist in die schil schuilen de smaakstoffen. Een ros&eaigu; moet zo jong mogelijk gedronken worden omdat het aroma van vers jong fruit dan het sterkst is. Het maakt hem tot de geëigende escorte van krachtige gerechten als dorade of zeebaars met kappertjes en tomaat. In vergelijking met rode of witte wijn is ros&eaigu; minder zwaar van smaak en dat geldt ook voor zijn prijs. Een goede ros&eaigu; is er vanaf een tientje en hij komt zelden boven de vijftig gulden. Spanje is als producent in opmars, Italië prijst zich met een stijgende lire en ook nog eens overspannen prijzen uit de markt.Enate Rosado f 15,95; Montemiddi f 22,50

199706

Wines & Whiskies