homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Proeven -> Restaurants -> Sterke Tent tour...
Sterke Tent

Sterke Tent

Chef Michel van der Kroft werkte jaren lang met veel plezier in de keuken van Le Garage. Zo'n drie jaar geleden toog hij nog samen met Braakhekke en chef Pieter de Ronde naar New York om er inspiratie op te doen. Na dit bezoek was hij vastbesloten om er terug te keren voor een aantal 'snuffelstages' bij verschillende restaurateurs. Zijn voornemen leidde tot werk bij onder meer David Burke van het Park Avenue Café. Burke staat bekend om zijn extravagante presentaties en werkt samen met Amerika's beste patissier. Voor Burke en zijn patissier geen gewone chocolade mousse maar een architectonisch ontworpen chocolade kubus met daarin diverse laagjes chocolade. Als eerste Amerikaanse chef heeft Burke ook een aantal gerechten gepatenteerd. Hij hoopt ermee te voorkomen dat de visindustrie zijn creaties kopieert om ze in supermarktketens aan de man te brengen. Burke heeft onder meer een gepatenteerde kotelet van zwaardvis en een pastrami van zalm die bij Metropole op de kaart staat. Van der Kroft deed ook ervaring op bij Daniël, een van New Yorks betere restaurants. Chef Daniël Boulud geldt in de culinaire wereld als een gewaardeerde tiran die aan zijn personeel extreem hoge eisen stelt. Hij maakt zelf de schalen op om vervolgens via een camerasysteem vanuit de keuken te volgen of zijn obers het op waardige wijze aan tafel brengen en op de juiste manier de gast voorzetten. Na zijn diverse stages en zijn tijd bij Le Garage greep Van der Kroft zijn kans toen hij de scepter kon gaan zwaaien in de keuken van Restaurant Metropole. Amstelveen mag blij zijn dat dit culinaire talent in deze omgeving is neergestreken. In navolging van chef Boulud stelt hij hoge eisen aan zichzelf. Volgens goed culinair gebruik maakt hij zijn eigen sauzen en bouillons. Hij maakt ook zijn eigen sorbets en koekjes omdat hij er voor past om zakjes open te trekken. Van der Kroft houdt van gevarieerd eten maar is verre van gelukkig met de groeiende populariteit van fusion cooking: 'Meestal ontbreekt het vakmanschap om het goed uit te voeren.' Zelf houdt hij ervan om oorspronkelijke gerechten te bereiden met respect voor de culinaire tradities. Daarom heeft hij zijn kaart opgedeeld in acht wereldsteden met elk twee klassieke gerechten. Zo staat er onder Rome een perfect smakende vitello tonnato (€ 22,50) en een Saltimbocca van vis (€ 38,50). Onder Tokio staat sushi (€ 22,50) en eend teriyaki (€ 39,50), Bangkok biedt een Thaise soep (€ 15) en een groene curry van zeeduivel (€ 39,50). Zelfs voor mensen die culinair niet naar een van de wereldsteden wil verhuizen heeft Metropole voldoende te bieden met een gevarieerd aanbod waaronder een tournedos béarnaise, een Bouillabaisse en de nodige fruits de mer. Aardige bijkomstigheid is dat ook de wijnkaart een grote variatie biedt met een ruime keus wijnen per glas. Dankzij de verrichtingen van architect Jan Marc van Eendenburg is het hier prettig verblijven op een van de rood gekleurde brasseriebanken met zicht op raak geschoten zwart-wit foto's uit verschillende wereldsteden. Zelfs het wachten op een tafel doe je hier met plezier aan het belendende grand café Liechtenstein.
Voor € 49,50 is er zakenlunch bestaande uit een voor- en hoofdgerecht inclusief koffie.

199909

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence