homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Proeven -> Koken -> Eten bij Pat en Penny tour...
Eten bij Pat en Penny

Eten bij Pat en Penny

In haar curriculum vitae staat bij het jaar 1970: 'Divorced. I began to set up a business in Amsterdam.' Sedertdien heeft Pat van den Wall Bake-Thompson met haar Amsterdamse kookschool 'La Cuisine Française' duizenden mensen wegwijs weten de maken in de culinaire wereld. En passant schreef ze tijdens haar dagelijkse cursussen ook nog eens vijf kookboeken waaronder het gewaardeerde Kookboek voor golfers. Met haar onmiskenbaar Engelse accent verontschuldigt ze zich als het optillen van een loodzware pan niet lukt: 'Na mijn ski-ongeluk hebben ze een stuk heup in mijn sleutelbeen gezet maar soms it hurts.' Ondanks haar 'handicap' is Pat bijna net zo energiek als haar onafscheidelijke langharige tekkel Penny. Pat blaft wat minder dan Penny tenzij een van haar 'students' niet oplet tijdens het koken: 'Laat de deeg eerst even rusten! Pas op, that's truffle oil!'
In de afgelopen twee decennia is La Cuisine Française zowel onder culinaire leken als gevorderde lekkerbekken een begrip geworden. Samen met sterchef Ad Claesen geeft Van den Wall Bake een keur aan Franse en Italiaanse kookcursussen. Er zijn ook gespecialiseerde avonden rond het thema vis, schaaldieren of sauzen. De lessen duren zo'n 3,5 uur, het ideale aantal deelnemers schommelt rond de twaalf. Tijdens het eerste uur worden de recepten uitgelegd, vervolgens gaat men in groepjes van twee een onderdeel bereiden. Aansluitend wordt er gegeten en worden -niet zelden in licht benevelde staat - de resultaten besproken.
In het achterhuis van haar statige grachtenpand aan de Herengracht bevindt zich een 18de eeuwse stijlkamer die bestemd is voor besloten ontvangsten en bijeenkomsten. Hier kan Van den Wall Bake maximaal een gezelschap van 40 personen onthalen. In de zomer wordt er voor het diner geborreld in de kruidentuin waar zo'n 36 soorten groeien. Als keerzijde aan haar kokende leven aan de gracht verzucht Van den Wall Bake: 'I have no time to live', maar desondanks had ze niets van haar ervaringen willen missen. Alleen aan bachelors party's heeft ze een broertje dood. 'Dat doe ik niet meer. Ik vind het zo zonde als ze voor de zoveelste keer een chocoladetaart hebben 'gestuffed' met knoflookchampignons.'

199804/05

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence