homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Proeven -> Restaurants -> De Zeven Hansons tour...
De Zeven Hansons

De Zeven Hansons

Hij ziet er uit als een mannetje van achter in de dertig, maar de New Yorkse restaurateur Stephen Hanson is over de vijftig. Wat Sir Terence Conran is voor Londen is Hanson met zijn zeven designrestaurants voor New York. Hij voldoet aan alle voorwaarden van een New Yorkse succesboy: appartementje van 1000m2, een Picasso aan de muur en een buitenhuis in de Hamptons. Hij heeft alleen geen seconde de tijd om er van te genieten want hij is al 30 jaar verslaafd. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat draaft Hanson in een moordend tempo door. Niemand schijnt hem bij te kunnen houden. 's Avonds pendelt hij in zijn Range Rover van restaurant naar restaurant en voor dag en dauw loopt hij een kilometertje of tien door Central Park om tijdens zijn ± vijf minuten durende ontbijt zo'n dertig uitgebalanceerde vitaminepillen weg te slikken. Ondanks zijn werkritme laat Hanson volgens culinaire gidsen nimmer een steekje vallen. Het gezaghebbende Zagat roemde zijn restaurant Ocean Grill met: 'A blessing for West Side'. Liefhebbers van visspecialiteiten en een vlekkeloze service staan er dagelijks voor in de rij, al stelt Stephen Hanson dat zijn gasten nimmer langer hoeven te wachten dan 5 minuten. Vlees heeft volgens Hanson zijn beste tijd gehad en daarom is de kaart van zijn Blue Water Grill aan vis gewijd. Het restaurant is gevestigd in een allurerijk voormalig bankgebouw met hoge plafonds en een zee aan zitplaatsen. Wederom verse vis van de grill en jazzmuziek zijn de sleutelwoorden van Coconut Grill, favoriet vanwege de - naar New Yorkse maatstaven - betaalbare menu's. Volgens Hanson vormt het 'people watching' een essentieel element van het moderne New Yorkse restaurantleven. Hij geeft daartoe de beste mogelijkheden bij Isabella's en zijn nabij Union Square gelegen restaurant Park Avalon. Voor gasten die niet zozeer naar andere mensen willen kijken maar zich wel willen laten imponeren door een spectaculair decor, is er sinds een paar maanden Hanson's nieuwe Dim Sum en Sushi Palace Ruby Foo's. In deze door de designer David Rockwell vormgegeven reusachtige loft kunnen 400 mensen eten en zorgen twee sushi-bars dat iedere bestelling binnen een paar minuten op tafel staat. Langs een reusachtige trap is tegen een rood gelakte wand een rijk arsenaal aan boeddha's, kunstvoorwerpen en andere oosterse objecten uitgestald. Over zijn succes is Hanson bondig: 'a new place opens virtually every day in New York; within two years, more than 75% have served their last crème brûlée...'

Hanson zegt van zichzelf dat hij een zeer ordelijk persoon is en die eigenschap ook wil afdwingen bij zijn 800-koppige personeel. Hij heeft uitgebreidere 'staff manuals' dan Mc Donalds en heeft in zijn restaurants zogenaamde NO ATTITUDE signs geplaatst voor zijn staf. Een greep:
'Be cheerful! Be sincere! No one is too cool to not smile- NOT HERE'

199907

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence