homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Kleding -> Pak -> Op Maatwerk tour...
Op Maatwerk

Op Maatwerk

Onwetenden menen dat het maatpak alleen is weggelegd voor mensen met een fysiek als dat van de Klokkenluider van de Notre Dame. Weinigen beseffen dat de bekoringen van een perfect vallend jasje en een goed gesneden broek bereikbaar voor velen zijn. Voor fijnproevers blijven steden als Londen, New York en Milaan de aangewezen adressen maar voor wie zijn pak in de eerste plaats als verplichte werkkleding ziet, zijn er ook in Nederland degelijke en betaalbare mogelijkheden. Mannen die gruwelen van overvolle paskamers en liever vertrouwen op de routine van een pakkenspecialist laten de kleermaker in huis of kantoor opdraven.

Domhoff Travelling Tailors
In een ver verleden was het gerenommeerde Domhoff gevestigd in een statig pand aan de Amsterdamse Herengracht. Aan het begin van deze eeuw werden er in kleermakerszit nog zo'n 75 uur handwerk in een maatpak gestopt. Die tijden zijn voorbij bij het vijf generaties oude familiebedrijf Domhoff Travelling Tailors, maar tot op heden kent hun overwegend klassieke aanbod een trouwe schare dragers. Over zijn klantenkring laat de firma weinig los maar een gedegen pleitbezorger van de met felle rode voeringen afgewerkte maatpakken is filmproducent Matthijs van Heijningen. Prijzen bij Domhoff schommelen voor een tweedelig ongeplakt pak tussen de €2.000 en €2.500. Tegenwoordig maakt Domhoff ook voor zakenvrouwen mantelpakken op maat. Ook voor hen is er keuze uit honderden stoffen. Op verzoek komt zelfs in de weekends of 's avonds de reizende kleermaker voorrijden met een overweldigende lading stofjes.

New Tailor
Het Utrechtse bedrijf New Tailor neemt evenals Domhoff desgewenst op kantoor de maat. Hun pakken zijn uitgevoerd met een geplakt binnenwerk en beginnen daarom al bij €900. Volgens Roel Wolbrink en Hans van Goch van New Tailor zijn hun prijzen ook zo scherp door het ontbreken van voorraden, een winkelpand en een duur marketingapparaat. Bepalend voor de prijs is de stofsoort. En ook de man die met zijn lengte van 214 centimeter een trouwpak bestelde was duurder uit. New Tailor heeft nieuwe kanalen geopend om zijn pakken te slijten. Zo krijgen aankomende Saab-leasers tot 30 april aanstaande een maatpak cadeau en ook de klantenwerving via internet werpt zijn vruchten af.

La Sartoria Italiana
Bij La Sartoria Italiana worden om de zes weken twee kleermakers uit het Siciliaanse plaatsje Caltanissetta overgevlogen. Beide mannen zitten bijna vijftig jaar in het vak en nemen in het Amsterdamse Okura Hotel de maat op. Paspoppen en talloze stalen stof helpen de klant bij het maken van een keuze. Soms is een tweede doorpas nodig voordat er wordt begonnen met de veertig uur handwerk die er in ieder pak wordt gestoken. Een La Sartoria Italiana kost daarom bijna €3.000. Volgens woordvoerder Roger Polsbroek zijn ze in trek bij mensen die goed thuis zijn in de wereld van het betere werk: 'Ze weten precies waarop ze moeten letten bij het binnenwerk, de schoudervorm en de revers. We hoeven ze ook vrijwel nooit te wijzen op alle mogelijkheden; ze weten precies wat ze hebben willen.'

Imperial Tailoring
Een jonge kleermaker die met veel succes door de wereld reist is de in Londen gevestigde Rajesh Nihalani. Als baas van Imperial Tailoring, dat hij tien jaar geleden oprichtte toen hij net achttien was, neemt hij ook in tal van Europese steden zelf de maat. Zo heeft hij in Amsterdam en Den Haag al heel wat lieden uit de bank- en managementwereld weten in te lijven. Als geroutineerde kleermaker kan hij negentig procent van zijn klanten met een enkele pas-sessie van een maatpak en maathemd voorzien. Volgens Nihalani zijn Nederlanders ten aanzien van hun pakken conservatiever dan de Britten. Ze maken nauwelijks gebruik van de vele mogelijkheden voor felgekleurde voeringen. Nihalani kan zijn klanten laten kiezen uit tweeduizend stoffen. Zijn maatpakken beginnen bij 750E, zijn in Ierland gemaakte shirts van Egyptische katoen kosten 75E. Imperial Tailoring levert ook accessoires als sokken, dassen en klassieke veterschoenen, alles in onmiskenbaar Britse stijl.

[20040114 New Tailor: Pakken nu zonder plakwerk vanaf 650E, komen vanaf 3 personen aan huis.]

199903

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence