homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Gestel -> Scheren -> Scheren met een Rug tour...
Scheren met een Rug

Scheren met een Rug

Mannen die zweren bij een uitzonderlijk glad gelaat scheren zich nat. Een elektrische maaier kan nu eenmaal niet concurreren met de finesse van het scheermes. Tijdens het ochtendritueel grijpt menigeen naar een spuitbus met wat gel maar een fijnproever houdt vast aan een zachte kwast met scheerzeep. Met licht kloppende bewegingen wordt het volle schuim op het gezicht aangebracht waardoor de baard optimaal op het mes wordt geprepareerd. Superieure handgemaakte scheerkwasten kosten het lieve bedrag van rond de duizend gulden. Schrale troost is wel dat de huid wordt vertroeteld door de zachtst denkbare haren die afkomstig zijn van de onderbuik van een das. Kenmerkend voor deze allerduurste variant is de lichte en egale kleur van de haren. Bij kwasten van minder allooi, het soort dat nog steeds zo'n € 600 moet opbrengen, zijn de haren wat meer gem leerd van kleur omdat ze zijn gemengd met minder zachte haren. Het haar zit gevat in een houder van hout of hoorn. Bij de allerbeste kwasten zijn de haren in hars gevat waardoor ze niet losraken en jarenlang mee kunnen.
Voor een haarborstel geldt, evenals bij de betere scheerkwast, dat de handgemaakte en natuurlijke variant het meest te bieden heeft. Superieure haarborstels worden volgens de tijdrovende 'handgetrokken' methode in elkaar gezet en zijn herkenbaar aan de met hars dichtgemaakte puntjes aan de bovenzijde op de borstel (zie foto). In de borstelkop zijn smalle kanaaltjes geboord waardoor stevig draad loopt dat het haar - veelal varkenshaar - op zijn plaats houdt. Ook voor de kam geldt dat de handgemaakte variant zijn kunststof soortgenoten wat betreft comfort voorbij streeft. Een uit hoorn gezaagde kam behoudt, mits hij voor zijn eerste gebruik in een oliebad gelegen heeft, zijn souplesse. En in tegenstelling tot de plastic zakkam is het hoornen exemplaar vrij van een statische lading.
Kersenhouten scheerkwast € 625,-; Hoornen scheerkwast € 865,-; Kammen: € 79; € 85 en € 85. Borstels: € 109; € 169 en € 269,-

199808

Investeren in teak: Floresteca