homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Doen -> Sneeuw -> Superieur Skiën tour...
Superieur Skiën

Superieur Skiën

Skibladen, kranten en glossy's komen jaarlijks met hun top-tien van beste Europese skigebieden maar veel houvast bieden deze uitslagen niet. Voor sommigen is de reis naar het Arlberggebied, waar ook leden van het Koninklijk Huis de skihoes openen, alleenzaligmakend. Voor de ander is het ondenkbaar ook maar ooit op de Duitse autobaan, samen met jaarlijks zo'n achthonderdduizend Nederlanders, af te buigen naar Oostenrijk. Velen zweren bij het spectaculaire Franse 'skidorado' Les Trois Vall&eaigu;es. Anderen doen de dorpen M&eaigu;ribel, La Plagne en Les Menuires af als het product van dolgedraaide betonmolens. Een combinatie van superieur skiën en een aantrekkelijke omgeving bieden Val d'Isère, Courchevel en Chamonix, het dorp dat als een van de weinige Franse plaatsen nog de charme bezit van een authentieke wintersportplaats. Het dorp is het vertrekpunt voor tochten over de Vall&eaigu;e Blanche waar de afdaling over de Mont Blanc-gletsjer op bijna vierduizend meter hoogte begint en na vierentwintig kilometer eindigt in Chamonix. Het is de droom van iedere toerskiër. Ondanks grootse Franse mogelijkheden blijven jaarlijks zo'n honderdduizend Nederlanders trouw aan Zwitserland. Wie er op uit is zo weinig mogelijk Nederlanders te ontmoeten, reist af naar het prijzige, oostelijk gelegen en over drie gebieden verspreide St. Moritz. Onontkoombaar zijn de NL-plaatjes in de Portes du Soleil. In aantal zonnedagen legt dit gebied het af tegen plaatsen als St. Moritz, Verbier en Crans Montana maar er zijn goede dagtochten te maken. Het autoloze Zermatt munt niet uit in zwarte afdalingen maar daartegenover staan mogelijkheden voor ellenlange afdalingen met een niet te evenaren uitzicht op de Matterhorn en de hoogste concentratie goede pisterestaurants. Het Zwitserse equivalent voor Val d'Isère en Tignes is Verbier met uitschieters als Tortin en Mont Gel&eaigu;. Ondanks de snel opererende liften zijn de kwaliteiten van Verbier nauwelijks te ontdekken tijdens hoogtijdagen. Met hulp van de plaatselijke VVV moet worden uitgezocht wanneer de hellingen het minst bevolkt zullen zijn. Tijdens dergelijke dagen wenst een ieder het m&eaigu;tier van skileraar.

EUROPESE TOP VIJF
I Val d'Isère
II Zermatt
III Courchevel
IV Verbier
V Meribel

Materiaal
Comfort en gemak zijn voor Amerikanen even essentieel als eten en drinken. In de auto laten zij het schakelen over aan de automaat en als er wordt geskied, gebeurt dat op materiaal dat met minimale inspanning moeiteloos draait. Nergens is de comfortabele carveski met zijn smalle midden en bredere voor- en achterkant, beter aangeslagen dan in de Verenigde Staten. Fabrikanten beloven aspirant-carveskiërs een waslijst aan voordelen: slijtage van knieën en wervelkolom vermindert, vermoeidheid neemt af en de zekerheid op ijzige stukken neemt toe. Ruim negentig procent van de in Amerika verkochte exemplaren was vorige jaar een carveski. Een geliefd merk onder routiniers is het Amerikaanse Volant. Al voordat de carveski ontwikkeld was, bouwde het merk een zeer stabiel roestvrijstalen model met een goede kantengrip voor ijzige pistes. Het merk kwam van de grond door Mike Markula, een van de mede-oprichters van Apple Computer. Voor het komende seizoen heeft Volant een uitgebreide collectie carveski's voor poedersneeuw tot hoge snelheid. Het Vertex-model is speciaal voor vrouwen ontwikkeld. Die hebben een andere stand van het bekken, kleinere voeten en staan meestal iets meer naar voren. Met die wetenschap is rekening gehouden voor het nieuwe ontwerp. In Europa explodeerde de belangstelling voor de carveski minder snel. Pas vorig seizoen zijn de aloude modellen compleet uit het schap verdreven door de nieuwkomers. Europese merken waaronder Salomon, Fischer en Rossignol maken niet anders meer. Natuurlijk zorgt de industrie ervoor dat de carveski pas echt tot zijn recht komt met een speciale schoen. Merken van naam zoals Lange, Nordica en Salomon maken daarom alle nieuwe modellen die de flexibiliteit voor het bochtenwerk nog makkelijker moeten maken.

Salomon
Volant
Lange

Kleding
The North Face heeft voor het 'back country' - het buiten de piste skiën - de speciale All Mountain-lijn ontworpen. Twee lagen Gore-Tex, speciale ritsen en waterdichte naden kenmerken het jack dat ook is voorzien van speciale bandjes voor de hoogtemeter en een groot aantal zakken. Ook de All Mountain Salopette is bestand tegen extreem zwaar weer en voorzien van 'integrated powder cuffs' om de diepe sneeuw te weren. Onder de naam Carve heeft The North Face voor zowel mannen als vrouwen een recent ontwikkelde waterdichte lijn ontworpen van HydroSeal, een nieuw stretchmateriaal. Jammer is dat The North Face vrijwel alle jacks en broeken afwerkt met zwartkleurige verstevigingsstukken. Geen spoor van tweekleurigheid bij het goed vormgegeven Zweedse merk Peak Performance. Het merk heeft zich dit seizoen ook gericht op snelgroeiende groepen van carvers, snow boarders en free-skiërs. Jacks en skibroeken zijn dit seizoen voor een deel gemaakt van het nieuwe Paclite-membraam van de firma Gore. Het materiaal heeft een exteem goed ademend vermogen en is daarnaast zeer licht in gewicht. Weinig technisch nieuws maar nog steeds een van de betere merken op de piste is SOS. Voor dit seizoen is hun kleurrijke collectie uitgebreid met een retrolijn in kalme kleuren en roept hun truiencollectie heimweegevoelens op naar de dagen dat er nog op houten ski's en op leren schoenen werd geskied.

199911

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence