homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Doen -> Zzz -> Status Stand tour...
Status Stand

Status Stand

Voor de &eaigu;&eaigu;n leidt de zucht naar status tot een snelle Ferretti, Porsche Cayenne Turbo of een limited edition van horlogemerk Panerai. In Oud Geld kringen gaat het om een gerestaureerde Pampus, het vakantiehuisje in Domburg en het lidmaatschap van de juiste golfclub. Een tien stappenplan voor statuszoekers kent dan ook vele gedaanten.

Boten
Oud geld blijft een voorkeur koesteren voor ranke klassiekers als een Draak, Regenboog of Pampus. Voor nieuw geld is vooral de lengte en het aantal pk's van belang. Essentieel is ook dat de witte Ferretti of Bayliner kan worden afgemeerd op de juiste statusverhogende plekjes in de havens van St. Tropez, Nice of Cannes.

Golf
Keurige families leken lange tijd het patent op de golfsport te hebben, maar sinds het einde van de jaren zeventig is de sport aan inflatie onderhevig. Kortom golfen kan iedereen, maar lid zijn van de juiste status verhogende clubjes blijft lastig. Een aanmelding bij clubs als de Kennemer Golf and Country Club, De Haagsche of de Hilversumsche is voor het individu zonder de juiste connecties een masochistische daad.

Horloge
Een horloge vertelt minstens zoveel over de drager als over de tijd. In nieuw geld-kringen leken de afgelopen jaren de zwellende beurskoersen en vastgoedprijzen te reflecteren in de omvang van horlogekasten. In bepaalde kringen, waar de aanschaf van een nieuw klokje tussen de vijf en tien mille euro schommelt, blijft het als statusverhogend ervaren dat de kast omvang veel weg heeft van een eierwekker aan een riempje. Oud Geld zal de pols nimmer verzwaren met een horloge als een patrijspoort zo groot. Kortom, voor hen geen extra grote Flieger Uhr van IWC of limited Edition van Panerai.

Kunst
Een zoveelste BMW X5, nieuwe Porsche of zwembad is weinig status vergrotend. Kunst aanschaffen daarentegen is een subtielere variant om te demonstreren dat je niet van de straat bent. De motivatie voor de aangekochte werken gaat in veel nieuw geld kringen niet verder dan: 'Een Herman Brood is gewoon helemaal toppie-top', maar wie zijn aanzien werkelijk kunstzinnig wenst op te vijzelen laat Brood, Corneille of Appel aan de muur van de galerie en kiest voor het werk van de juiste oude meesters.

Meubels
Voor de aanschaf van een imago bepalende auto durft menigeen te vertrouwen op het eigen inzicht. Voor de inrichting van het huis liggen de zaken voor standingzoekers anders en komt het gilde der geld verslindende interieuradviseurs in beeld. Oud Geld is niet uit op nieuw of Italiaans design en huldigt het Britse principe: 'change is good, no change is better'. Veilinghuizen kunnen zich regelmatig verheugen in complete oud geld boedelveilingingen. Een nieuwe generatie rijken koopt ze op om aldus hun nieuwe status in de maatschappij zichtbaar te maken.

Pennen
Met een plastic labtop op schoot valt geen goede sier te maken. Wie indruk wil maken zal een Mont Blanc Meisterstück ter hand moeten nemen. Van Tokio tot New York geldt deze pen als het statussymbool bij uitstek. De witte punt op de dop staat voor de eeuwig besneeuwde top en in de 18 karaats pen met platinum inlay staat 4810 gegraveerd - een subtiele verwijzing naar Europa's hoogste berg. Het grootste model heeft bijkans de omvang van een zaklantaarn. De fabrikant spreekt hier dan ook niet van een vulpen maar van een 'writing instrument'.

Scholing
Er is geen grotere statusknauw dan je kind naar de verkeerde school sturen. Het huis kan nog zo groot zijn, de auto nog zo duur, maar de scholing van je kind in een correcte buurt met de juiste mede-leerlingen is van levensbelang. Oud Geld stuurt zijn kroost naar befaamde lycea en gymnasia. Amsterdamse VPRO-kak doet de kinderen naar de Asvo gevolgd door het Barlaeus Gymnasium. Het Vossius Gymnasium leent zich meer voor de beschaafde hockeykinderen uit Buitenveldert en Oud Zuid. Bloemendaal heeft zijn Kennemer Lyceum dat samen met het Lorentz Casimir Lyceum te Eindhoven, het Baarnsch Lyceum en het Amsterdams Lyceum behoort tot de vier oudste lycea van Nederland.

Tuin
In een land waar files de dagen domineren en het uitzicht zelden vrij is van medemensen zal de omvang van een eigen priv&eaigu;-terrein cruciaal worden. Een passend statusverhogend criterium is dat de tuin voldoende hectaren bestrijkt om in aanmerking te komen voor een jachtvergunning. Kortom als een kogel uit het eigen geweer op het eigen landgoed neerdaalt, komt men in de buurt van een status vriendelijke tuin.

Vakantiehuisje
Voor het nieuwe geld en de immer bruin verbrande Nederlander blijven Marbella, Ibiza en Saint Tropez favoriete bestemmingen. Nederlanders in Marbella zeggen te balen van de vele landgenoten, maar azen ondertussen allemaal op dezelfde appartementen in de duurste complexen. Men verkeert in de blije waan dat Jan de Bouvrie de flatjes een 'stukje klasse' verschaft. Statusverhogend voor het Oude Geld blijven een vakantiehuisje in de Zeeuwse badplaats Domburg of een oude boerderij aan de Friese meren.

Werk
Als alle klassieke statussymbolen voor succes in de wacht zijn gesleept en de muren vrijwel bezwijken onder het zware nieuwe rieten dak en het laatste model Bentley op het grind staat, rest er nog maar &eaigu;&eaigu;n andere weg naar immaterieel aanzien: een baantje in de politiek. In navolging van Fortuyns succes, zagen Heynsbroek, Maas en Mens in de politiek de ideale kruiwagen tot statusverhoging. Als het banksaldo niet meer stuk kan, draait het leven om aanzien. Ook de bijzondere leerstoel waar onder meer Rudi Fuchs op neer zal strijken, strekt tot aanbeveling.

2004

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence