homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Doen -> Sneeuw -> Skien in het Diepe tour...
Skien in het Diepe

Skien in het Diepe

Wie eenmaal de 'champagne powder snow' van Colorado langs de kniën voelt stuiven is de jet lag van het kleine etmaal reizen snel vergeten. Gedurende het seizoen, dat loopt van eind oktober tot begin mei, valt er op de bosrijke afdalingen in de Rockeys soms meer dan twaalf meter sneeuw. In deze streek hebben Aspen en Vail een grote internationale reputatie, maar het aangrenzende samenwerkingsverband van een aantal met elkaar verbonden resorts te weten Keystone, Beaver Creek en Breckenridge, zijn wat het skiën betreft minstens zo spannend. De vier dorpen zijn verenigd onder de naam: 'Ski The Summit' en het geheel omvat honderden kilometers piste en talloze mogelijkheden voor off piste en diepe sneeuw. Zowel de matige skiër als de 'crack' profiteert van deze ongewone sneeuwsituatie. Ook een skiënde kneus zal zorgeloos over de voortreffelijk geprepareerde pistes glijden. Daar komt nog bij dat in Amerika, in vergelijking met de Alpen, de bergen wat ronder zijn waardoor de afdalingen minder steil en zwaar zijn. Getrainde skiërs kunnen hier de geprepareerde vlakten moeiteloos verlaten en duiken in de onbegrensde 'off piste' mogelijkheden of opteren voor spectaculaire dagtochten.
In een aantal ski-oorden heeft men de snow boarders heel slim in quarantaine gezet. Een isolement waar beide partijen blij mee zijn want voor boarders zijn er speciaal geprepareerde spectaculaire afdalingen en sprongen in het parcours. Voor glamour en glitter zijn van ouds her Vail en Aspen de geëigende plaatsen. In Aspen komt jaarlijks de grootste skiclub van de Afro-Amerikanen bijeen. Ze hebben zich verenigd in de 'National Brotherhood of Skiërs' en houden zich in Aspen intensief bezig met fondswerving om een zwarte skiër in het Olympisch team te krijgen. Ook de homo's hebben zich in een club verenigd en strijken bij voorkeur eenmaal per jaar in Aspen neer. Het straatbeeld wordt dan niet zelden gekleurd met roze 'one piece sking-suits'. Vail en Aspen hebben hun eigen private clubs en dat geldt ook voor het peperdure Beaver Creek. Als geïnteresseerde Europeaan kom je er, zeker voor de lunch, vrij makkelijk binnen voor een eenmalig bezoek. In de wc van Allie's Cabin hangt een föhn en staat een keur aan welriekende crèmes om het droge gelaat mee in te smeren. Sinds een jaar of drie is ook de Game Creek Club in de bergen boven Vail een geliefd adres voor 'social networking'. 's Avonds is deze club via de lift van Eagles Nest ook open voor niet-leden, en als extra'tje heeft de club voor $ 4000 per nacht het Game Creek Chalet in de verhuur. Voor dat bedrag kunnen acht personen in het smaakvol vormgegeven onderkomen logeren. Skipassen, drank en eten zijn in de prijs inbegrepen. Binnen zorgt de huisknecht voor het haardvuur, buiten borrelt permanent een royale yacuzi.

ASPEN:
Ritz-Carlton Aspen, ruim 250 luxe kamers, een prettig zwembad en diverse whirlpools. Prijzig trefpunt voor de rich and famous. Eten bij The Restaurant at The Little Nell met groots uitzicht op Aspen Mountain. Opteer voor de 'Grilled elk steak with sweet potato croquette'. Voor een grootse 'Wild mushroom soup' en 'Pheasant breast with Marsala glaze' in bergrestaurant Krabloonik. Imponerend uitzicht op Mount Daly en Capitol Peak. Vertrekpunt voor sledetochten met husky's.

VAIL:
Logeren in Athletic Club Hotel, veel fitnessmogelijkheden en zeer goede keuken van chef Cynthia Walt in Terra Bistro. Onderaan de piste lunchen in Bella Riva bij Golden Peak en op de piste, bij Top of China Bowl, in het cappucino. Restaurant Picasso, heeft voor culinaire waaghalzen elandcarpaccio en Sweet Basil, heeft een schitterend uitzicht op Gore Creek. Neem de 'saffron angel hair pasta tossed in seafood cream sauce' en de 'rack of lamb'. Nachtelijke Snowmobile tochten voor $ 45.

KEYSTONE:
Logeren in het reusachtige River Run. Eten in de uit 1930 daterende Keystone Ranch met vorstelijke kaart en grote open haard. Eten op de berg in Alpenglow Stube. Full Moon Tour, iedere maand worden er zowel op speciale sneeuwschoenen als op ski's nachtelijke tochten georganiseerd bij volle maan van Keystone Mountain naar North Peak. $ 30 pp

BEAVER CREEK
Slapen op de berg in een eigen houten super de luxe houten huis met drie slaapkamers kan in Trappers Cabin. De cabinkeeper is ook chef en maakt desgewenst exotische gerechten met ratelslang. Droomverblijf met open haard en buiten een hot tub waarnaast de verrekijker klaar ligt. Als alternatief: Game Creek Club Chalet waar met maximaal acht personen gelogeerd kan worden. 's Avonds eten op de piste bij de Game Creek Club $ 59 voor diner inclusief gondola ride en snowmobile transport van Eagle's Nes. Tijdens de lunch is Beano's Cabin alleen geopend voor leden, onder wie oud-president Gerald Ford, maar 's avonds is dit per snowcat bereikbare bergrestaurant voor iedereen toegankelijk. Specialiteiten zijn pasta, pizza en verse vis.

BRECKENRIDGE
Logeren in The Lodge & Spa, met uitgebreide fitness-mogelijkheden en massages. Eten in het Ski Tip Lodge Retaurant, open haard, altijd druk, grote collectie Amerikaanse wijnen en bekend om zijn lamsvlees. Een bolwerk van Amerikaanse gezelligheid is de Hearthstone Inn. Uitstekende service en iets te serviele obers. Het bergrestaurant Vista House, aan de top van Colorado SuperChair, heeft uitstekende pizza's en een geweldig uitzicht. Levendige après-ski, goede hamburgers en darts spelen bij Shamus O'Toole's Roadhouse Saloon.

199611/199812

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence