Winkeliers en hun trouwe bezoekers in Zuid verkeren in de blije waan dat hun straten internationaal aardig meekomen. Aansprekende modemerken zijn aarzelend neergestreken in de stad met zijn niet af te schudden aura van hippiecultuur, hasjgeur en rood verlichte ramen. Maar telt Zuid na de komst van Louis Vuitton, Gucci en Ralph Lauren nu werkelijk mee? Neen; één blik op Europese steden als Parijs, Milaan en Londen leert dat Amsterdam Zuid wat aanbod betreft jammerlijk blijft steken in een aantal aardige kledingzaken met wat schraal gefourneerde koffieshops.
In veel steden van formaat gaat het anders toe. Neem La Maison du Caviar aan place de la Madeleine in Parijs. Hier staan vaste kaviaarklanten nimmer met een boodschappentas in de rij. Bestellingen worden volgens goed gebruik thuis afgeleverd met een uniek geconstrueerde stationwagon van Rolls Royce waarvan de vrachtruimte permanent op drie graden Celsius is afgesteld. Ook huizen als Fauchon en Hediard bieden mogelijkheden waarbij vergeleken Zuid nog een lichtjaar vandaan lijkt. Op de valreep een middernachtelijke catering verlangen waarbij een aquarium kreeften, een paar kisten oesters en wat doosjes langoustines de bestelling domineren vormen voor dergelijke instituten geen struikelblok. Ook hun aanbod van honderdtwintig soorten thee, verse vanille uit Haïti of het eilandje Réunion en natuurlijk de nodige magnums van Chateau d'Yquem, Cheval Blanc en Pétrus, maken de geboden waar van Zuid tot een vertederende dwerg op culinair gebied. Ook op eenvoudiger terrein moet Zuid zijn meerdere erkennen want de broodjes van Van Muyden en de zijnen kunnen onmogelijk vergeleken worden met de in 16de eeuwse ovens gebakken broden van Max Po lane waar Catherine Deneuve zaterdagochtend voor in de rij staat.
Parijs heeft geen monopolie op het verwennen van veeleisend volk. Steden als Hamburg, München en Milaan bieden verlokkingen waar de Cayenne-Range Rover-kaste vruchteloos de lanen van Zuid zal moeten doorkruisen. Duizend kilometer zuidelijker verlopen de zaken aanzienlijk anders. Daar verkoopt de Milanese delicatessenwinkel Peck dagelijks 150 kilo Parmezaanse kaas en breken er elke 24 uur 5000 biologische eieren uit Umbrië om verse pasta's van te draaien. In het seizoen wachten hier ook rijen niet te evenaren speciaal met room, krachtige kruiden en mais gevoederde kapoenen op dankbare kopers. Kom daar maar eens om in Zuid. En wat een tragedie wacht de buurtbewoner uit Zuid als een hongerige Fransman de adressen vraagt voor zijn dagelijkse dieet van getruffeerde paté de foie gras, oesters uit Boulogne en de maar één kilo wegende 'canettes', de onnavolgbaar lekker smakende eendjes. De beteuterde buurtbewoner rest niets anders te antwoorden dan een schaamtevol 'Je ne sais pas'.
Ondanks het madurodam-formaat aan mogelijkheden koos de redactie van Zuid een aantal gevierde adressen uit op het gebied van koffie, fruit en vlees. Ook werden de mogelijkheden en prijzen bekeken van het instapmodel mannenpak die de twee beste kledingzaken van Zuid te bieden hebben.
Sla en jus bij Kamman & Chris Nugteren
Wat prijzen betreft loopt Chris Nugteren redelijk in de pas met Tokio, Londen en Genève. Toch blijven veel buurtbewoners trouw aan zijn mooie avocado's, goede tomaten en perfecte verse fruitsla. Heel Hollands wordt er vervolgens geschertst over de opgelopen aderlatingen: 'Alles is nuchter aan deze zaak, behalve de prijzen'; 'Ik wilde een bloemkool kopen, maar mijn credit card werd geblokkeerd'; 'Van Nugteren gaat binnenkort waarschijnlijk naar de Amerikaanse effectenbeurs'. De mare gaat dat - nog in het guldentijdperk - een klant zo onthutst was over de prijs van een kilo sinaasappelen dat hij er van af wilde zien. Zo liet hij Van Nugteren fijntjes weten: 'Stop die zuidvruchten maar in mijn derrière'; waarop de groentejuwelier antwoordde: 'Dat zal niet lukken want daar zit al een komkommer in van een tientje.' Kortom over prijzen moet je bij Van Nugteren niet zeiken en lach tevree om de 35 voor een kilo Franse sla, de 6.95 voor 390 gram Amstelhoeve sorbetijs en 3.95 voor een half litertje verse jus d'orange. Het bedaagder opererende Kamman in de Beethovenstraat geldt eveneens als een prijzig adres, maar daar wordt voor dezelfde hoeveelheid minstens zo smakelijke verse jus één euro minder verlangd en is ook de gemengde sla goedkoper. En dat terwijl Kammans gemengde sla geldt als de beste in de wijde omtrek.
Koffie bij Van Dam & De Joffers
Het testpannel doet verschillende invallen bij Van Dam & De Joffers. Winnaar is Van Dam, die werkt met het merk Brandmeester's Koffie. Ook De Joffers heeft een goede bonenleverancier en zou met het Italiaanse Segafreddo voor Brandmeester's niet onder hoeven doen. Maar verschil in koffiekwaliteit kan schuilen in de versheid van apparatuur en wijze van bediening. Sommigen vinden de cappuccino's en de koffie verkeerd van De Joffers wat te melkerig en niet altijd even warm. Van Dam is niet alleen titelhouder, maar met 1.50 voor een espresso en 1.75 voor een cappuccino ook goedkoper. Een Joffer espresso bedraagt 1.80 en een cappuccino 2.00.
Filet Americain bij Van Dam & Hergo
In landen als Spanje en Italië zal je er tevergeefs naar zoeken, maar Belgen en Nederlanders zijn ferme filet Americain adepten. Van Dam maakt dagelijks een zeer gewaardeerde niet blubberige Americain waarvan het recept niet wordt prijs gegeven. Iets goedkoper is slagerij Hergo in de Beethovenstraat (bakje van 100 gram 1.47). Ook bij Hergo geen ontmaskering van de receptuur, maar paprikapoeder, peper en mayonaise laten zich duidelijk proeven. Van Dam's creatie is iets voller van smaak en lijkt een fractie minder vettig.
Huispak van Oger & Pauw Mannen
Sollicitanten, pas-afgestudeerden en anderen die correct voor de dag willen komen en niet willen investeren in een pak van Kiton, Attolini of Borrerlli kunnen toch terecht bij Oger en Pauw. Beide winkels bieden de mogelijkheid van het zogenaamde 'huispak'. Het zijn in Italië gemaakte pakken onder eigen label met een scherpe prijsstelling. Martijn Lusink houdt zich persoonlijk bezig met de Oger Dressed for Succes-lijn. Zijn invloed is terug te vinden in de 'soft shoulder'. Deze winter is er een herintrede van een hoog gesloten tweeknoopspak. Uitvoering van Oger's huispak is in Super 120-wol en kost 498. Ruim twee maal zo duur is de 'Oger Amsterdam-lijn', waar de prijs aanvangt bij 1.198. Het is een hand gemaakte pakkenlijn met een iets strakkere pasvorm dan het Dressed for Succes-model, heeft een fraaie schouderinzet en is voorzien van met de hand doorgepitte revers. De firma Pauw werkt voor het maken van hun huispak samen met het gewaardeerde Caruso. Voor 900 hangen er keurige drieknoops Super 120-pakken in overwegend grijs en blauw. Evenals Oger laat ook Pauw zijn broeken afwerken zonder bandplooien. Een winnaar onder de huispakken laat zich niet kiezen want het is vooral een kwestie van centen en smaak en natuurlijk waar U wel of juist niet gezien wil worden.
2004