Sommige wijncritici hebben zo'n machtige pen dat wijnproducenten in hun greep kunnen raken. Zo wordt er van Robert Parker gezegd dat, mede op basis van zijn gezag, de rode bordeaux het afgelopen decennium voller, fruitiger en vooral houtachtiger zijn geworden. Wijnboeren spreken wel van 'Parkerisation' die het typische en traditionele Franse karakter in gevaar brengt. De invloed van andere belangrijke wijnschrijvers zoals Hugh Johnson en Hubrecht Duijker zal zich waarschijnlijk beperken tot het verkoopproces. Veelal beperken wijnboeken zich tot een bepaald land of een bepaalde streek. Hun atlas-achtige karakter maakt ze niet altijd even leesbaar, zeker voor de wat minder ingevoerde wijndrinker. Wie kriskas een tocht wil maken door de wetenswaardigheden van de wijnwereld doet met het boekje Tussen Fles en Glas van Lucette Faber een goede keus. Faber is wijnhistorica en voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers en ze weet uit te leggen zonder schriftelijk college te geven. Veel elementen waar je als liefhebber mee te maken kan krijgen worden besproken als wijnveilingen, bijzondere wijnen om te bewaren, verhandelingen over champagne en waarom een bordeaux niet bij elke kaas past. Een gegeven waar de Parijse meesterkok Alain Senderens zich in kan vinden. Zeker voor mensen die niet onder honderden pagina's wijninformatie bedolven willen worden vormt Fabers boek een handige leidraad en wellicht een opstap tot de aanschaf van nieuwe soorten wijn.
Tussen Fles en Glas, Twaalf maanden wijnverhalen, door Lucette M. Faber
199905