homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Weg -> Vliegen -> Belastingvrij maar Waar? tour...
Belastingvrij maar Waar?

Belastingvrij maar Waar?

Aan het begin van de jaren negentig leek er een einde te komen aan de belastingvrije eilandjes binnen Europa. Maar eind 1991 werd er op een conferentie van de ministers van financiën van de Europese gemeenschap besloten de belastingvrije verkoop aan reizigers binnen de EU-landen pas op 1 juli 1999 te verbieden. Voor Nederlandse reizigers is Schiphol de belangrijkste belastingvrije haven waar zo'n honderdtwintigduizend artikelen over ruim veertig winkels zijn verspreid. Aan het begin van de jaren negentig brachten de toen nog vijfendertig winkels al zo'n 435 miljoen gulden op, maar vorig jaar werd er bijna honderd miljoen meer omgezet. De drankenschappen worden dagelijks dertien keer aangevuld: vorig jaar verkocht de luchthaven maar liefst 2,3 miljoen liter sterke drank en 348 miljoen sigaretten. Als concurrenten wat betreft aanbod, prijsstelling en mogelijkheden zijn de luchthavens van Singapore, Dubai en Abu Dhabi internationaal hoog gewaardeerd. Voor Texelse kaasjes, bloembollen en boterbabbelaars blijft Schiphol onontbeerlijk, maar voor sommige produkten kan men beter doorvliegen naar een andere luchthaven.

Charles de Gaulle
Uitgelezen keuze uit foie gras: van de getruffeerde ingeblikte tot de iets duurdere 'semi frais' in glazen pot. Best buy voor Château d'Yquem en voorname bourgognes. Scherpe aanbiedingen van magnum champagnes.

Heathrow
Biedt 'extremely British' zaken als overhemden en boxershorts van Thomas Pink, thee van Fortnum & Mason, aardige cadeautjes van Harrods en een ruim aanbod prettig geprijsde Engelstalige boeken.

Frankfort
Het prijzige Porsche Design-label is hier het goedkoopst: van een pijp tot een aktentas of bril. Verder is er een gespecialiseerde dure-pennenwinkel voor de limited editions van Mont Blanc.

Linate (Milaan)
Verschillende soorten olijfolie, hammen en verse brokken parmezaanse kaas. Aardig aanbod Ermenegildo Zegna-kleding en smaakvol arsenaal dassen van Italiaanse bodem.

Zürich / Genève
Peperdure horloges en beste prijzen binnen Europa voor de luxe megaknak van Davidoff, Cohiba (Siglo I, II en IV) of Montecristo.

Hongkong
Groot aanbod 'second choice'-kleding van The Gap en Calvin Klein. Verder groots aanbod mild geprijsde golfspullen en andere sportbenodigdheden.

Changi / Singapore
Paradijs voor elektronica en - voor twaalf Singapore-dollar (± 9E) - een grote keuze aan cd's, van klassiek tot house. Zeer goedkoop zijn verder: krokodilleleren riemen, sportkleding en merksportschoenen.

Dubai / Abu Dabi
Dure zaken als merkhorloges, telefoons en antwoordapparaten zijn hier goedkoper dan waar ook.

New York / Aruba
Voor Amerikaanse cosmetica - Est&eaigu;e Lauder en Clinique - zijn de luchthavens van New York, Boston en Chicago goedkoop. Aruba en Curaçao hebben de beste luchthavens voor goedkope reukwaters.

199603

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence