homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Verblijf -> Europa -> Toscaanse Buitens tour...
Toscaanse Buitens

Toscaanse Buitens

Midden jaren zeventig gold Toscane als een relatief kalm toevluchtsoord voor natuur-, cultuur- en wijnminnende reizigers. Nu, ruim twintig jaar later, is de streek het favoriete toevluchtsoord voor Britten, Amerikanen en zijn ook Nederlandse kentekenplaten niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Tijdens de zomermaanden is het raadzaam om buiten het warme en windstille Florence te verblijven. De heuvels tussen Florence en Siena vormen een koel en ideaal alternatief om te overzomeren. Voor het bemachtigen van een aantrekkelijke villa of fraai gelegen appartement is het raadzaam om tijdig te boeken. Mede door de gunstige stand van de lire zijn zelfs pontificale villa's betaalbaarder geworden.
Zo'n tien jaar geleden heeft Elisabeth Hoogerbrugge, van het hoofdstedelijke Valerius Reizen, zich als een van de eersten in Nederland toegelegd op het organiseren en verhuren van Toscaanse huizen. Haar werk is er niet makkelijker op geworden. 'De Britten kapen dankzij vroege boekingen de mooiste objecten weg. Zeker voor het hoogseizoen moet je er snel bij zijn, want mede door de dalende lire is de vraag enorm toegenomen. Vooral de grote villa's met priv&eaigu;zwembad voor 10 personen zijn snel vergeven. Hun prijs van 4000 tot zo'n 6000 gulden per week vormt geen beletsel. Dergelijke grote huizen vormen een interessante optie voor meerdere families die een villa willen delen. Als je dat met twee of drie kleine gezinnen samen doet, kom je ongeveer op een prijs van een sporthuiscentrum bugalo'tje.'
Hoogerbrugge heeft in haar arsenaal huizen ook een groot aanbod appartementen in boerderijen en kleinere 'palazzi' met gemeenschappelijke faciliteiten en zwembaden. Aan dergelijke huizen hangt een ander prijskaartje, die zijn al vanaf 1500 à 2000 gulden per week te huur.' Hoogerbrugge ziet er op toe dat je als reiziger niet louter op de mooie plaatjes moet afgaan: 'Je moet een paar zaken goed in de gaten houden: 'In de heetste maanden moet je nooit op een bovenste verdieping zitten, dan heb je een serieus probleem.' Bij voorkeur beveelt zij huizen aan met veel privacy, een eigen terras of een stuk tuin en zeker in de zomer een huis met een zwembad. Het duurst is men uit in de 'Golden Triangle' het gebied rond Florence, Siena en San Gimigniano. De prijzen liggen daar beduidend hoger dan in de rest van Toscane, iets daarbuiten, of zuidelijker zijn er veel goedkopere huurprijzen terwijl de huizen en het eten in de omliggende restaurants net zo prettig is als in het hart van de Chianti. Wie zijn huis niet meer uit wil kan in sommige gevallen opteren voor de diensten van een kok.

199604

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence