homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Proeven -> Restaurants -> Superieure Delicatessen tour...
Superieure Delicatessen

Superieure Delicatessen

Elke ochtend, nog voordat de Milanese verkeersstroom op gang is gekomen, rijden de toeleveringsauto's van Milaans vermaarde delicatessenwinkel Peck af en aan. In Italië geldt dit instituut als de onbetwiste top op gastronomiegebied. Het Peck-imperium omvat vlak bij elkaar gelegen gespecialiseerde winkels, waaronder een recent gerenoveerde reusachtige zaak met daarin wijnproeflokalen, lunchmogelijkheden en een tearoom. Schuin tegenover het moederbedrijf bevindt zich een perfect self service restaurant met dagelijks wisselende verse specialiteiten. Voor Milanese beursjongens vormt dit adres het ideale adres voor een snelle en hoogwaardige lunch. Mensen die meer tijd hebben te besteden kunnen naar Pecks sterrenrestaurant. In 1883 opende de Tsjech Francesco Peck aan de via Spadari zijn winkel met gerookte vleesspecialiteiten. De generaties die op de grondlegger volgden hebben allen stukje bij beetje het imperium uitgebreid. In 1970 kwam het bedrijf in handen van de zeven broers Stoppani. Tot op heden wordt de zaak door deze broers gerund. Ieder heeft een eigen afdeling onder zijn hoede. Het kazenassortiment wordt bij zo'n veertig verschillende leveranciers betrokken en dagelijks is er verse aanvoer van Napolitaanse buffelmozzarella en mascarpone. Bij zo'n 70% van de producten staat Peck aan de bron. Het bedrijf heeft eigen zalmrokerijen in Schotland, eigen mannetjes voor de kaviaar en eigen wijngaarden in Italië. Volgens Stefano Stoppani is het aanwezig zijn bij de bron de garantie voor superieure kwaliteit, een voorwaarde die volgens hem het Franse huis Fauchon, dat vrijwel alles heeft uitbesteed aan derden, moet ontberen.
Wie voor het eerst bij Peck binnenloopt, waant zich in een soort levend voedselmuseum. Scampi, coquilles St. Jacques en langoustines liggen op extravagante en artistieke wijze in de gekoelde vitrines. Een oneindige hoeveelheid groenten, tientallen soorten paddestoelen en kruiden liggen als juwelen uitgestald. Volgens Stefano Stoppani is zijn bedrijf op de meest extreme vragen ingesteld. Het verzoek om tien kilo verse witte truffel aan te leveren of de verzorging van een kreeftbanket voor duizend man zijn klussen waar ze bij Peck hun hand niet voor omdraaien. Stoppani en zijn broers worden ook wel eens op de proef gesteld: 'Een vaste klant wist dat Mouton Rothschild 1993 vanwege het etiket met het blote meisje in Italië niet geïmporteerd mocht worden. Hij dacht ons eindelijk beet te hebben en bestelde, alsof hij van niets wist, een aantal kistjes. Twee dagen later belde wij hem op dat we zijn bestelling konden komen bezorgen.'

199606

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence