homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Proeven -> Kookgerei -> Japans Snijwerk tour...
Japans Snijwerk

Japans Snijwerk

Menig sushichef heeft ondanks een feilloze snijtechniek moeten ervaren dat de scherpte van het Japanse sushimes kan uitlopen op een nauwelijks te stelpen bloedbad. Een grote naam op het gebied van 'razorsharp' snijgerei is het Japanse merk Global. Zowel in Japan als daarbuiten geldt zijn messencollectie als het ideale instrumentarium om vis te bewerken. De techniek van Global om messen te vervaardigen berust voor een deel nog op dezelfde tradities waarmee ooit de Samurai-zwaarden werden gemaakt. Ze worden vervaardigd van hoogwaardig roestvrijstaal en verkrijgen door een handmatige slijptechniek hun gewaardeerde scherpte. Andere kenmerken van het oosterse messenwerk zijn de uitgelezen balans en de naadvrije constructie waardoor voedselresten geen kans krijgen. Varianten als de 'Yanagi Sashimi', de 'Oriental Cook' en 'Fillet Flexible' zijn prijzig maar een stuk goedkoper dan de op maat gemaakte messen met een afwijkend gewicht. Op bestelling maakt het bedrijf ook 'tailormade' messen voor linkshandigen. Naast een omvangrijke messenrange maakt Global ook een vervaarlijk ogend vleesmes, een keramische slijper en een ideaal vorkje om het maximale uit kreeft of krab te peuteren. Meestal wordt het de kreeft-eter makkelijk gemaakt en ligt het vlees losjes in de schaal en zijn ook de scharen al bevrijd van hun karkas. Maar wie als een gier al het eetbare wil lospulken heeft voor twee tientjes een goed in de hand liggend hulpmiddel.

199705/06

Extravaganza, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence.