Weleens Italiaans gegeten in Nederland? Goeie kans dat het een door Marokkaanse handen vervaardige pizza, een drabberige tiramisu of een laf pastaprobeersel was. Maar er is hoop. Oprichter Roberto Ruggeri van het Milanese Ristorante Bice heeft - na de VS, Londen, Istanbul en Tokio - een filiaal in het 'Venetië van het Noorden' geopend. Niet alleen de inrichting is onvervalst Italiaans, ook de keukenbrigade bestaat louter uit Italianen. En zelfs de clientèle ademt kort na de opening alle trekjes van de schaduwzijde van het Italiaanse economisch leven: veel mobiel bellende mannen met opzichtige dames en onzichtbare inkomsten. En het eten? Heel goed. Daar waar vele concurrenten al struikelen over een eenvoudig gerecht als risotto alla Milanese blijkt Bice niet te falen. Chefkok Dario Broglia is dan ook geboren in wat hij noemt 'il patrio del riso', het vaderland van de rijst. In deze streek rond Vercelli en Novarra groeit volgens hem de beste soort en daarom werkt Broglia uitsluitend met de Carneroli-rijst. Opmerkelijk vindt hij de Nederlandse voorkeur voor mozzarella, osso buco en pasta. Gerechten als gegrilde groente en vis zijn hier vooralsnog veel minder populair. Broglia maakt meer dan een perfecte risotto. Aanraders zijn de pasta met verse groenten en kreeft, een sobere maar rijk smakende Spaghetti al Pomodoro e Basilico, de Vitello Tonnato - die bij Bice wordt bereid met verse tonijn - en de gegrilde groenten. Wijnen variëren in prijs van €28 tot €170 (Antinori Tignanello). Wie Bice verlaat zonder een van de dolci te proeven doet zichzelf tekort. Porties zijn niet te groot maar dankzij het gebruik van goede chocolade en verse mascarpone rijk aan smaak. Parkeren kan in de nabijgelegen garage van het Byzantium of anders in de garage van het Barbizon hotel
199709/12