Wie er een kwartiertje in de auto voor over heeft om het door toeristen overspoelde Florence te ontvluchten kan goddelijk eten, net iets buiten de stad. Aan het begin van de vermaarde weg door het Chianti-gebied ligt bij de eerste afslag richting Siena (afslag San Casciano) een trattoria waar menig Florentijn aan verslaafd is geraakt, zo is er onder meer fantastische gedroogde ham, voortreffelijke pasta en verder een keur aan Toscaanse specialiteiten. Voor een paar gulden staat er een uitstekende huiswijn op tafel, wie zwaarder wil heeft de keus uit alle jaargangen Chianti. Bij lekker weer kan men buiten zitten maar koeler is het achter de dikke muren van deze oude boerenhoeve. In de keuken staat de zoon van de eigenaar met een paar doorgewinterde Toscaanse vrouwen. De baas zelf loopt rond, zet zich bij de gast aan tafel en weet in vermakelijk Engels de verschillende mogelijkheden uit te leggen. Veelal zijn de buiten de Florence gelegen trattoria's sober ingericht, bij Trattoria di' Sor Paulo heeft men er wat van gemaakt.
199712