homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Kleding -> Schoenen -> Schoen op Maat tour...
Schoen op Maat

Schoen op Maat

Het vier generaties oude Londense familiebedrijf John Lobb maakt sinds het midden van de vorige eeuw schoenen, rijlaarzen en pantoffels op maat. Tot een aantal jaren geleden werd in dit stoffige bastion de faxmachine gemeden en tot op heden worden bestellingen en orders met de hand geschreven. Toch is Lobb zich aan het ontdoen van zijn romantische imago, begint het bedrijf op bescheiden schaal aan marketing te doen en krijgt het zelfs expansieve trekjes. Zo reist Lobb wel eens rond op zoek naar nieuwe afnemers en werd onlangs een 'ready to wear' winkel in Jermyn Street geopend. Ook bij deze goedkopere collectie zijn de slanke leesten en elegante punten in het oog springende bijzonderheden. Een ware Lobb-adept zal er echter niet over piekeren met een confectieschoen door het leven te gaan. Wie het genot van maatwerk om de voeten heeft ervaren wil niet meer anders, tenzij de financiële ondergrens van drie mille een barrière vormt.
Mensen die het maatwerk eens aan den lijve willen ondervinden kunnen zich dankzij een eenmalige actie in Amsterdam een retourtje Londen besparen. Op 17 en 18 oktober a.s. zal John Lobb jr met een aantal medewerkers belangstellenden persoonlijk de maat komen nemen. Volgens Lobb jr is er na vier generaties weinig veranderd en worden de schoenen nog op precies dezelfde wijze gemaakt als voor de oorlog. Mits de schoenen na elke dag dragen met vochtopnemende spanners overnachten weet men zich verzekerd van Lobb's garantie: 'a noble pair of handmade shoes sure to last at least a decade'. Serieuze gegadigden zijn ruim een uur in de weer voor een paar 'hand-cut, hand-stitched, hand-built' schoenen op maat. Op basis van het zorgvuldig in kaart brengen van de voetomtrek, geen bobbeltje blijft onopgemerkt, wordt een houten leest gemaakt. Daarover wordt later het leer gespannen. Het proces moet uiteindelijk resulteren in een schoen die als een handschoen om de voet sluit zonder dat er ook maar een enkel plekje knelt. Mensen die zich een paar laten aanmeten verkeren in voornaam gezelschap. John Lobb schoeide de voeten van Winston Churchill, Mountbatten en die van de acteurs Sir Lawrence Olivier en Peter O' Toole. In de werkboeken waarin Lobb alle voetafdrukken koestert, bevinden zich ook de afdrukken van foreign office diplomat en spion Guy Burgess. Bij overleden klanten van naam vermeldt Lobb de doodsoorzaak en -datum in de laatstgenomen schets van de voetomtrek. Naast een levenslange garantie heeft de Lobb-klant het exclusieve genoegen dat de houten voetleest die van zijn voeten is gemaakt tot het einde der tijden in de catacomben van St. James's Street ligt opgeslagen. Temidden van de leesten van simpele zielen liggen er ook die van Queen Victoria, de huidige Prince of Wales en natuurlijk die van Queen Elisabeth zelf.
Lobbs levenslange garantie moet voor aspirant-bezitters voldoende troost bieden voor het aanschafbedrag van minimaal drie mille.

199810

Handgemaakte schoenen Il Maestro