homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Kleding -> Pak -> Honkong of Londen? tour...
Honkong of Londen?

Honkong of Londen?

Savile Row onnodig prijzig? Voor wie dat vindt, is misschien het maatwerk van de Hongkongtailors een goed alternatief. Meestal zijn de Hongkongse kleermakers razendsnel, vrij van Londense pretenties en scherp geprijsd. Vaak worden deze mannen, die de wereld doorkruisen en in hotelkamers de maat nemen, door hun afnemers met de nodige magie omgeven. Zo zweert de een bij de jaarlijks terugkerende kleermaker in het plaatselijke Hilton, de ander dweept met het adres waar je via een naar noedels ruikende lift op een scharrige verdieping belandt. In Hongkong zelf wemelt het van de mogelijkheden, al zijn er de nodige valkuilen. De snelste jongens met de mooiste etalages leveren volgens insiders vaak het slechtste werk. Maar ook op technisch goed onderlegde kleermakers kan op stijlgebied niet blind worden vertrouwd. In de voormalige Engelse kolonie laat ook de Texaan en de Arabier met wansmaak zijn pak maken en veel kleermakers ontberen het gevoel voor de Europese stijl. Neem derhalve een lievelingspak mee en laat dat achter als model. Hongkong-kleermakers zijn meesters in het kopiëren. Pas op met geavanceerde superdunne stoffen en opteer voor wat dikkere, makkelijker verwerkbare stoffen.
Londense kleermakers doen vaak wat meewarig over de verrichtingen van het legertje Hongkongse kleermakers. Stofkwaliteit, pasvorm en afwerking zouden zich niet kunnen meten met de Savile Row-standaard. Maar dankzij John Karl, hoofd van het New Yorkse Menswear Department van het Fashion Institute of Technology, heeft het Hongkong-pak enige statuur verworven. Karl vond het pak van kleermaker A-Man Hing Cheong aanzienlijk beter dan het maatwerk van het Londense Anderson & Sheppard, de vaste leverancier van de pakken van Prins Charles. Karl suggereerde zelfs dat het naaiwerk van Anderson was verricht door een aap. Op Savile Row werd het verhaal met leedvermaak ontvangen maar Anderson gaf geen krimp: 'Some folks swear by our suits, others swear at them.' Overigens gaat op Savile Row wel de mare dat er eens een pak v&oaigu;&oaigu;r een aap gemaakt moest worden. Een dankbare anekdote waarover men zegt: 'Fitting the hole for the tail was the trickiest part.'

Hongkong
Robert Chen Company, vraag naar kleermaker Jimmy Wah. Pakken, met natuurlijke zachte schouder, rond de f 1.250.

Milaan
Caraceni, voor het mooist denkbare maatpak, vanaf €5.000.

New York
Brooks Brothers, blijft ondanks de vrij harde stoffen en simpele verwerking van hun maatwerk bij veel pakkendragers favoriet. Prijzen vanaf €1.500.

199903

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence