homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Kleding -> Pak -> Een, Twee, Drie, Vier tour...
Een, Twee, Drie, Vier

Een, Twee, Drie, Vier

De laatste jaren waarin de vraag naar gemakkelijke kleding voortdurend groter wordt, loopt de belangstelling van het double breasted pak dat altijd gesloten gedragen moet worden, terug. In Nederland draagt men in navolging van de Latijnse leer tegenwoordig een drieknoops sluiting. Sinds jaar en dag is in Italië de drieknoops of de verscholen drieknoops in zwang. In vergelijking met een tweeknoops sluiting heeft de drieknoops een hogere taille waardoor de drager een suggestie van lengte verkrijgt. Zeker voor ijdele Italianen is dat van essentieel belang. Al maakt een drie knoopspak optisch langer, t&oaigu;ch blijft in onder meer Amerika en bij traditionele Engelse pakkenmakers de tweeknoops floreren. Mannen met een buikje doen er verstandig aan hun tweeknoops pakken te verruilen voor een drieknoops want een tweeknoops jasje sluit net daar waar de buik het dikst is. Een drieknoops pak maskeert een teveel aan zakendiners. Oger Lusink van de gelijknamige kledingwinkel in de Amsterdamse PC Hooftstraat heeft de veranderingen van double breasted naar twee- en nu drieknoops van nabij meegemaakt. Hij voorziet evenals Savile Row- kleermaker Hardy Amies zelfs nog een bescheiden toekomst voor vierknoops jasjes. 'Het is een beetje een dandy-achtig modebeeld dat in beperkte kring waardering oogst.' Amies gaat een stapje verder en stelt: 'Even God is wearing a four button suit'. Maar volgens Oger zal de vierknoops variant niet doordringen in het zakenpak: 'Er is zelfs een reële kans dat we over zo'n twee jaar een come back kunnen verwachten van een nieuw soort tweeknoops jasje: 'Nu grote confectiehuizen als C&A en de zijnen en masse de drieknoops hebben opgepikt gaat er wat veranderen. Er zijn al aanwijzingen voor een nieuw silhouet jasje met een tweeknoops sluiting maar dan met de taillehoogte van een drieknoops. Het zal een iets strakkere taille krijgen, zijn afgewerkt met een lange centrale split en brede revers.' Ook Oger signialeert de tanende belangstelling voor het double breasted pak. Een revival daarvan ziet hij voorlopig niet komen. 'Als er een donkerblauw double breasted pak is vermaakt en het hangt klaar bij de kassa zeggen wij tegenwoordig: 'Daar gaat weer een trouwpakje.'

I-KNOOPS
Voor obers, goochelaars en het soort avondkleding dat men moet betrekken bij de textielknaller ( het twee halen, één betalen werk). Eenknoops jasjes zijn tegenwoordig zelden in het modebeeld te signaleren. Gianni Versace maakt nog de droom voor elke uitsmijter: een felgekleurde, breed geschouderde blazer.

II-KNOOPS
Het tweeknoops jasje bereikte in het midden van de jaren tachtig tot aan het begin van de jaren negentig zijn peak. Een uitgesproken vertegenwoordiger van de tweeknoops jasjes was Hugo Boss met zijn 'Belmondo Blazer': een vrij kort gesneden jasje zonder splitten met veel schoudervulling. Tegenwoordig is het tweeknoops jasje nog steeds gewaardeerd in Amerika (Sack Suit). Ook Engelse merken als Aqua Scutum, Burberry's en Windsor borduren voort op het tweeknoops pak.

III-KNOOPS
De laatste jaren zeer in zwang zowel bij traditioneel werkende kleermakers en modieuze merken als Ermenegildo Zegna, Corneliani en Ralph Lauren Purple Label.

IV-KNOOPS
In zwang bij enkele Japanse ontwerpers, Paul Smith en avantgardistische merken als Dolce & Gabbana en Jean Paul Gaultier. Deze ouderwets aandoende sluiting met kleine revers gaat richting Mao-jasje en zal niet doordringen in de 'look' van het zakenpak.

199609

Kool Pakken, Kleermaker aan huis of kantoor Imperial Tailoring