homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Gestel -> Geur -> Oude Frisheid tour...
Oude Frisheid

Oude Frisheid

Zware zoetige mannengeuren kunnen tijdens de zomermaanden maar beter ongedragen blijven. Vaak zorgen warmte en transpiratie voor een penetrante onwelriekende wolk. Beter kan men zich hullen in lichte, transparante citrus-achtige geuren. Belangrijkste leverancier van frisse en weinig bedwelmende geuren is Frankrijk maar opmerkelijk is dat de belangstelling voor klassiekers op dit gebied tegenwoordig wordt verdrongen door een nieuw, agressiever soort frisheid.
En zo is er aan het frisse geurfront de afgelopen jaren veel veranderd. Het onbetwiste prototype van de eau fra ches is de in 1966 gelanceerde geur Eau Sauvage van Christian Dior. Deze inmiddels klassiek geworden geur is gemaakt door de vermaarde neus Edmond de Roudnitska en is de grondslag geweest voor een belangrijke ontwikkeling in de parfumerie. Eau Sauvages compositie van bergamot, citrus en wilde bloemengeur heeft een omvangrijk nageslacht voortgebracht, waaronder Eau pour Monsieur van Chanel, YSL van Yves Saint Laurent en Eau de Rochas pour Homme. Later volgen in diezelfde sfeer Monsieur Balmain, Armani Eau pour Homme en Dunhill Edition. In schril contrast met deze sprankelende klassieke reukwaters is het laatste decennium een nieuwe generatie frisse geuren gekomen. Uitgesproken voorbeelden van deze felle frisse geuren zijn onder meer Cool Water van Davidoff, New West van Aramis en Eternity van Calvin Klein. Amerikaanse parfumeurs duiden deze nieuwkomers aan het geurfront aan met de term 'new fraicheur'. Evenals hun Franse voorlopers hebben ze een sportief weinig intrigerend karakter, maar wel zijn ze veel pregnanter en eenduidiger. Kennelijk slaan deze door sommigen als agressief ervaren en veelal in Amerika ontwikkelde geuren goed aan want recent zijn er aan deze generatie van nieuwe frisheid een aantal nieuwkomers bijgekomen waaronder CK One van Calvin Klein en Polo Sport van Ralph Lauren. Kenmerkend aan de nieuwe generatie is de krachtige aanwezigheid van 'ozon'-noten, geurelementen die bij het opsnuiven direct doen denken aan zonnebrand. Een ander gemeenschappelijk trekje is dat dergelijke geuren bij iedereen hetzelfde ruiken, waardoor individualiteit ontbreekt.
Opmerkelijk is dat men in Amerika van klassiekers als Eau Sauvage, Monsieur Balmain en Eau pour Monsieur van Chanel getuige de verkoopcijfers weinig moet hebben. Daar wil men tegenwoordig krachtige reukwaters als Polo Sport en Eternity, geuren die 'value for money' illustreren. Even opvallend is dat Frankrijk als ongekroonde koning van subtiele eau de cologne-achtige geuren niets moet hebben van de dominante eau de toilettes van Amerikaanse bodem. Zo is Frankrijk ook op dit vlak chauvinistisch en kan deze industrietak zich gelukkig prijzen dat de voorkeur voor natuurlijke geuren waarin ingrediënten als bergamot, citroen en lavendel de boventoon voeren in tal van Latijnse landen als Spanje en Italië hartstochtelijk wordt gedeeld.

Terug naar de frisse klassiekers
-Christian Dior Eau Sauvage
-Rochas Eau Fra che
-Yves Saint Laurent
-Monsieur Balmain
-Armani Eau pour Homme
-Façonnable
-Clinique Chemistry
-Guerlain Vétiver

199606

Kool Pakken