homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Gestel -> Geur -> Nieuwe Reukwaters tour...
Nieuwe Reukwaters

Nieuwe Reukwaters

In het verleden was de nationaliteit van een geur voor de kenner makkelijk te herleiden. Arpège van Lanvin was evenals Miss Dior onmiskenbaar Frans. Ook Italiaanse en Amerikaanse geuren lieten zich tot een decennium geleden door een ingewijde blind traceren. Van een dergelijk nationaal signatuur is bij een groot aantal geuren die er dit jaar bijkwamen weinig meer te bekennen. Zo kunnen de nieuwkomers van Lanvin en Façonnable net zo goed van Amerikaanse bodem komen en ook de recente lanceringen van het Italiaanse Fendi en het Duitse Joop zijn nationaliteitsloze reukwatertjes geworden. Het lijkt erop alsof sinds het begin van de jaren negentig ook de parfumwereld heeft gekozen voor global-geuren. Geen van de nieuwkomers doet verbazen of afgrijzen maar van een eigen uitgesproken origineel geurkarakter helaas geen spoor. Waar is de originaliteit, brutaliteit gebleven van geuren als Knize, Yatagan of Eau Sauvage? Het antwoord licht verscholen in tal van flessen die - niet gesteund door marketingoffensieven - zelden opduiken in glossy advertenties. Wie wil ontsnappen aan het reguliere aanbod parfums en reukzin heeft in gerespecteerde geuren met een verleden zal moet uitwijken naar oude en vertrouwde adressen van voornamelijk Franse bodem. Het zijn ook nog steeds de Fransen die het meeste geld spenderen aan reukwaters.

VOOR REUKWATERS VAN STAND:
PARIJS
Guerlain, de welriekende wereld van Jean-Paul Guerlain. Alles op geur, crème en poedergebied bijeen. Annick Goutal heeft in haar royale assortiment enkele verleidelijke uitschieters als Cot&eaigu; Sud en Eau d'Hadrien. Parfums Caron is een van de oudere huizen en maakt naast het geliefde Eau de Caron de uitgesproken onvergelijkbare houtige patchouligeur Yatagan.

LONDEN
Floris, een klassieker sinds 1730. Beschikt naast tal van geuren ook over zepen, echte sponzen en bijzondere borstels en kammen. Penhaligon's Perfumers, is het adres waar zelfs de meest doorgewinterde dandy zijn neus niet voor hoeft op te halen: Engelse reukwaters, zilveren flacons en een keur aan lijfelijke verwennerijen. Czech and Speake, heeft een royaal assortiment uiterst bescheiden lime- en citrusgeuren.

FLORENCE
Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella werd in 1612 door Dominicaanse monniken geopend. Mekka voor geuren, zepen, crèmes en potpourri's.

MILAAN
Profumi Etro, een keur aan originele aroma's waaronder het zeldzaam frisse Lemon Sorbet en een geur die door zijn mirre ruikt naar een kerkdienst.


UITGAVEN PARFUMS PER CAPITA
Frankrijk $ 35
Duitsland $ 22
Amerika $ 20
Italië $ 12
Japan $ 6

*Bron Euromonitor

199712

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence