homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Gestel -> Geur -> Geurende Geschiedenis tour...
Geurende Geschiedenis

Geurende Geschiedenis

Onlangs lanceerde Guerlain een geurende vijfling die kenmerkend is voor de stijl en sfeer van dit Parijse parfumhuis. Al sinds het begin van de vorige eeuw is Guerlain synoniem met hoogwaardige en inspirerende reukwaters. In 1828 opent Pierre-François-Pascal Guerlain in de rue de Rivoli zijn eerste parfumerie. In deze winkel verkoopt hij reukwaters, pommades en poeders. Geliefd is zijn mondwater 'Véritable trésor de la bouche' en zijn 'crème de roses aux Limaçons'. Guerlain vult zijn assortiment aan met Engelse geuren en verzorgingsprodukten die in het Parijs van die dagen een rage zijn. Met zijn eerste zelf gedistilleerde geuren weet Pierre-François een eigen Guerlain-clientèle op te bouwen. In het midden van de jaren dertig maakt hij dagelijks geuren op bestelling. Honoré de Balzac vraagt hem een geur te maken voordat hij begint aan het schrijven van de roman César Birotteau. Als gevolg van zijn florerende nering en groeiende klantenkring verplaatst Guerlain zijn winkel in 1840 naar de modieuze rue de la Paix. Hier groeit zijn zaak uit van trefpunt voor de lokale chique uit tot een internationaal adres waar Prinses von Metternich, de Prince of Wales en Tsaar Ferdinand van Bulgarije hun inkoopjes komen doen. Op verzoek van keizerin Eugénie creëert Pierre-François in 1853 zijn Eau Impériale en wordt hij officieel leverancier van het keizerlijk hof. Guerlains traditioneel vervaardigde geuren bieden aan het einde van deze eeuw voor de ware parfumliefhebber het laatste houvast. De vrees dat door de overname van Guerlain door het Franse luxe concern LVMH van Bernard Arnault de komst van nieuwe bewerkelijke en hoogwaardige geuren in de weg zou staan blijkt ongegrond want onlangs

*KADER GUERLAINS AQUA ALLEGORIA*
Herba Fresca: Hoofdakkoord kruiden en munt. De geur is als het tussen de vingers stukgewreven blad vol plantensappen. Verder bevat Herba Fresca essences van Italiaanse citroen, klaverblad en cyclaam.
Pamlelune: Hoofdakkoord Californische grapefruit en patchoeli uit Indonesië. Volgens Guerlain is deze geur het beste middel tegen lusteloosheid. Het extreem frisse karakter zit hem in de toepassing van grapefruit en Jean Paul Guerlain's lievelingsgrondstof: bergamot uit Italië.
Rosa Magnifica: Hoofdakkoord roos. Minder zwaar dan Guerlain's mooie parfum Nahéma. De Rosa Magnifica is een ode aan de in Grasse bloeiende meiroos.
Lavande Velours: Hoofdakkoord lavendel en Iris. Een geur die de gedachten direct naar de aromatische lavendelvelden rondom Grasse brengt. Guerlain heeft hem gecombineerd met de tonkaboon, een houtachtig accent en Florentijnse Iris.
Ylang & Vanille: Hoofdakkoord ylang-ylang en vanille. Jean Paul Guerlain is zo verzot op de geur van ylang-ylang dat hij in Mayotte, op de Comoren, een plantage heeft gekocht van deze sensuele tropische bloemen. Hij heeft deze geur gecombineerd met vanille van het eiland La Réunion.

199909