homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Doen -> Sneeuw -> Skien maar Waar? tour...
Skien maar Waar?

Skien maar Waar?

Voor de &eaigu;&eaigu;n is het skidorp met onbeperkte mogelijkheden en rijke aprèsski-faciliteiten het einde. Een ander leeft op in een autoloos bergdorp waar men rond tien uur 's avonds maar beter op &eaigu;&eaigu;n oor kan liggen. Het skiseizoen van 1998 brengt in Europa geen revolutionaire veranderingen. Trage sleepliftjes zijn hier en daar vervangen door comfortabeler stoeltjesliften en soms is een verbinding gemaakt tussen bestaande gebieden.

FRANKRIJK
Plaatsen als Tignes, Val d'Isère, La Plagne en Les Trois Vall&eaigu;es bieden onbegrensde mogelijkheden en trekken van overal cracks die zich op reguliere pistes vervelen. De door liften met elkaar verbonden Trois Vall&eaigu;es pretenderen het grootste skigebied ter wereld te zijn. Belangrijkste plaatsen zijn Courchevel, Les Menuires, M&eaigu;ribel en Val Thorens. Het mistroostig ogende betonnen Les Menuires vormt een schril contrast met het decadente Courchevel. Chamonix heeft als een van de weinige Franse plaatsen nog de charme van een klassiek wintersportdorp, met een gemoedelijke sfeer en goede restaurants. Het dorp is door middel van liften verbonden met het modernere Argentière. Spannende evergreen is de Vall&eaigu;e-Blanche afdaling over de Mont Blancgletcher. De afdaling - met gids - begint op bijna vierduizend meter hoogte en eindigt na 24 km, bijna drie kilometer lager in Chamonix.

ZWITSERLAND
Veel oude dorpen zijn intact gelaten waardoor het land een niet te evenaren skisfeer heeft behouden. Zermatt is erin geslaagd om een authentiek bergdorp te blijven maar anderzijds ruim anderhalf miljoen overnachtingen per jaar te trotseren. Al het vervoer van en naar een van de honderddertien hotels gaat per slee of elektrisch karretje. Toelevering van de achtendertig pisterestaurants, waarvan Zum See en Enzian (Fuhri) tot de beste behoren, geschiedt per trein of lift. Sommige restaurants zijn zo smakelijk dat het skiën erbij inschiet. Eveneens autovrij en sfeerrijk is Wengen. De ligging aan de voet van de Eiger en de Jungfrau maken het dorp tot een alpendroom. Geoefende skiërs treinen naar de Lauberhorn waar ook de Wereld Cup afdaling wordt gehouden. Verwender gaat het toe in St. Moritz. Het dorp is in trek bij vermogende Milanezen en een gefortuneerde grijs geworden beau monde. Niet alleen in de diverse vijfsterren hotels wordt ingespeeld op de noden van verwend publiek maar ook op de pistes komt het welgestelde volk aan z'n trekken. Op drie verschillende gebieden vindt de skiër er Champagne-bars en lokken restaurants de hongerigen met teksten als: 'Have fun, have a lobster.'
Vrij van decadentie is het onder Nederlanders populaire gebied van de Portes du Soleil. Het skidorado met als belangrijke plaatsen Champ&eaigu;ry en het surrealistisch gebouwde Avoriaz, bevindt zich in het Frans-Zwitserse grensgebied en is goed voor ruim zevenhonderd kilometer piste. De belangrijke plaatsen in beide landen zijn te beskiën met &eaigu;&eaigu;n skipas die recht geeft op ruim tweehonderd liften. De Piste Chavanette - in de volksmond De muur - is al voor menigeen de laatste afdaling geweest.
Druk maar spectaculair is Verbier. 's Ochtends dringen bij het liftstation M&eaigu;dran maar de afdalingen rond Tortin, Mont Gel&eaigu; en Mont Fort zijn het wachten waard.

OOSTENRIJK
St. Anton, Zürs en Lech zijn de aantrekkelijkste plaatsen van het Oostenrijkse Arlberggebied. Het hooggelegen sneeuwrijke Zürs met z'n voorname hotels is in trek bij rijke Duitsers en andere welgestelden. Lech weet zijn verwende cliëntèle naar behoren te behagen; zo wordt de kabelbaan naar de Rüfikopf na het skiën omgebouwd tot Champagne-bar.

AMERIKA/CANADA
Voor onbegrensd inspannend buiten-de-piste-skiën zijn Amerika en Canada de bestemmingen bij uitstek. Een halfjaar lang ligt er in de Rockey Mountains een dik pak perfecte sneeuw waarvan zo'n 80% 's nachts neervalt. Aspen en Vail zijn de grote namen. Beide plaatsen hebben van oudsher hun eigen publiek. Een Coloradogebied in opkomst is Ski The Summit. Het is een samenwerkingsverband van vier met elkaar verbonden resorts: Breckenridge, Copper Mountain, Keystone en Arapahoe Basin, met in totaal ruim driehonderd kilometer piste en veel off-piste- en heliskimogelijkheden.
Boven de boomgrens zijn de vele bowls: uitgestrekte sneeuwkommen voor vorstelijk skiën. In Arapahoe Basin bevindt zich een van de hoogst gelegen en ook een van de moeilijkste pistes van Amerika. Mensen die het lot een beetje tarten hebben er graag wat wonden likken voor over om de piste Palavacini te bedwingen.

199802

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence