Nu tal van kuststroken worden overspoeld met surfers en jetskiërs doen sportduikers en snorkelaars er goed aan zich zo zichtbaar mogelijk door het water te begeven. Zwarte duikerpakken en zwemvliezen hebben daarom plaats gemaakt voor kleurrijk materiaal waarbij knalgeel, lichtgroen en zuurstokroze domineren. Ondanks vlammende kleuren is er een gestage groei in het aantal duikers dat met zwaar hoofd- en rugletsel uit het water wordt gevist. Niet alleen aan de oppervlakte wacht de duiker onheil ook op grotere diepten zijn fiasco's aan de orde van de dag. In duikersparadijs Egypte keerden in 1996 zo'n 300 duikers niet levend terug aan de oppervlakte. Materiaal is vrijwel nooit de oorzaak. Al geruime tijd kunnen duikers kiezen uit perfecte apparatuur: ideale siliconen-brillen met lenzen die reiken van -1 tot -8 en duurzame automaten van o.a. het door Cousteau ontworpen Spiro Arctic. Tal van professionele duikers wijzen beschuldigend naar het PADI duikbrevet. Het bewijs geeft internationaal recht op het huren van spullen en het maken van duiken in open water. Het duikbewijs is in minder dan een week te halen en heeft volgens sommigen het kwaliteitsniveau van een Arubaans rijbewijs. Vaak blijkt dat PADI-bezitters te snel zijn opgeleid waardoor ze niet goed tegen noodsituaties zijn opgewassen. Velen sneuvelen nog door de klassieke fout te snel naar boven te gaan met het risico op een longembolie. Zware rokers hebben tijdens een dergelijk voorval overigens een tien maal zo grote kans op een bloedprop. Zij die een goede conditie bezitten, zich hun vaardigheid rustig hebben eigen gemaakt en in staat zijn zich te beheersen tijdens een noodsituatie kunnen in alle rust de wereld rondvliegen op zoek naar de beste duiklokaties. Wie een blik werpt op de onderwaterliteratuur ziet in een oogopslag wat de belangrijkste gebieden zijn. Verwende duikers beweren dat legendarische gebieden zoals Israël en Egypte zo langzamerhand aan puin zijn gedoken. Daar is alleen nog ver van de grote hotels de onderwaterwereld ongerept. Andere gewaardeerde duikgebieden zijn Indonesië, het Caraïbisch gebied, Mexico en Florida. Wie niet op een duizendje meer of minder hoeft te kijken opteert voor ongerepte gebieden zoals de Filippijnen, de Malediven en het lastig te bereiken Papoea-Nieuw-Guinea. Een weekje Nieuw-Guinea kost inclusief reis zo'n tien mille. De koralen zijn er groter dan waar dan ook en bovendien wemelt het er van vissoorten die zich elders niet vertonen.
Zwemvlies f 55; Siliconen duikbril f 85; snorkel f 39; Console met dieptemeter, manometer (voor zuurstofinhoud fles) en kompas f 300.
Top duiklokaties: Papoea-Nieuw-Guinea, Florida, Malediven, Caraïbisch gebied, Israël, Australië, Egypte, Filippijnen, Mexico, Indonesië
199704