Nu ook de Italiaanse meesterkok Gualtiero Marchesi het Londense River Cafe heeft uitgeroepen tot beste Italiaan - buiten Italië natuurlijk - kan het succes van het vrouwelijke duo, dat het restaurant al zo'n tien jaar runt, niet meer stuk. Weken van tevoren zijn Rose Gray en Ruth Rogers al volgeboekt. Voor de last minute-reiziger zal het een utopie blijven er ooit te eten maar er is een smakelijk alternatief. Na het eerste succes van The River Cafe Cook Book is er sinds vorige maand ook een paperback van deel II waarin tweehonderd nieuwe recepten zijn opgenomen. De twee vrouwen vertolken de 'cucina rustica': eenvoudige recepten die staan of vallen met de kwaliteit en de versheid van de ingrediënten. Hun maniakale hang ten aanzien van hoogwaardige producten wordt de dames niet altijd in dank afgenomen. Culinaire sceptici vinden dat zij financieel zijn doorgedraaid en spreken er schande van dat een bordje verse pasta met wat 'organic' tomaatjes en een enkel basilicumblaadje al bijna tien pond moet opbrengen. Buiten kijf blijft hun oog voor de Italiaanse keuken. In sommige gerechten gaan ze zelfs verder dan de Italianen zelf. Neem hun recept voor ijs van Vin Santo. Wie daar in Italië naar vraagt zal met een meewarige blik de tent worden uitgekeken.
The River Cafe Cook Book I en The River Cafe Cook Book II van Rose Gray and Ruth Rogers, f 62,25
199807