homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Boeken -> Koken -> New Yorks Simplisme tour...
New Yorks Simplisme

New Yorks Simplisme

Een nieuwsuitzending van de NOS bracht de keerzijde van 25 december ooit pijnlijk duidelijk in beeld. Op een fokkerij werd ingezoomd op een eenzame wat verdwaasde kalkoen. Het daarop volgende beeld toonde diezelfde fokkerij maar dan twee weken v&oaigu;&oaigu;r kerstmis. Deze flash back toonde een compleet andere aanblik vol kakelende kalkoenen die elkaar bijkans van het terrein verdrongen. In de laatste week van het jaar ontsnapt Nederland heel even aan het imago van culinair magere natie. Heel even komen we in de buurt van de gulzige Italianen, Fransen en Belgen voor wie oesters en kreeft ook door de week op het menu staan. Lang niet iedereen is gelukkig met deze jaarlijks terugkerende gastronomische climax en velen kreunen en steunen onder de overdaad. Maar zij die zich moeiteloos verlustigen in calorierijke dagen storten zich op de bereiding van groot gevogelte, reerug of een Lièvre à la Royale. Uren durende voorbereidingen kunnen een dankbare ontsnapping zijn aan het verplichte samenzijn met de familie. Het koken van een kerstmaal kan ook een bron van spanningen vormen. Voor pechvogels die zich wagen aan te hoog gegrepen receptuur kunnen alle goede bedoelingen uitlopen op een fenomenaal fiasco, van een kurkdroge fazant tot een uitgelopen omelette Sybérienne. Slimmerikken nemen daarom geen risico en laten zich leiden door de super simpele maar buitengewoon aantrekkelijke receptuur van The Dean & Deluca Cookbook. Het boek is het geesteskind van het duo Joel Dean en Giorgio DeLuca. Ruim twintig jaar geleden openden zij hun eerste New Yorkse delicatessenwinkel in Soho. Dean was het organisatorische brein achter de business, DeLuca bracht zijn culinaire kennis in de zaak. Tien jaar later, in 1988, openden ze op Broadway een reusachtige winkel waarin ze naast honderden keukenspulletjes een keur aan eigen kruiden, bonen en exotische ingrediënten aanboden. Inmiddels hebben hun delicatessenfilialen een internationale reputatie en zijn ook de Dean & Deluca Cafes bij New Yorkers in trek. Voor het samenstellen van hun eigen kookboek ging het duo Dean & DeLuca in zee met David Rosengarten. Hij is onder meer de presentator van het programma 'Taste' waar hij in 1996 de 'best national TV cooking show of the year' mee won. Daarnaast schrijft hij over eten in The New York Times, Food & Wine en Bon Appetit. Rosengarten heeft volgens zijn zeggen getracht zijn recepten op de 'clearest, simplest and liveliest possible way' op papier te zetten. Zijn recepten gaan kris kras door alle wereldkeukens, rode draad is de eenvoud, of het nu de bereiding van een groene sla of het bakken van een pizza betreft. Naast veel Europese gerechten zijn er ook klassiekers als Tabouli, Lahmajun (Turkse pizza) uit het Midden-Oosten en Aziatische evergreens als Chicken Tandoori, Tempura en Tom Yung Kung.
The Dean & Deluca Cookbook $ 21

199901

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence