homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Accessoires -> Horloges -> Tikken naar 3000 tour...
Tikken naar 3000

Tikken naar 3000

Een horloge vertelt minstens zoveel over de drager als over de tijd. Voor de een is het leven incompleet zonder Rolex, een ander verkiest nog liever handboeien om de pols. Mensen die niet van Romeinse cijfers houden moeten afzien van een Cartier terwijl de liefhebber van het Tank-model zijn horloge vaak eeuwig trouw blijft. Uurwerkgekken houden vast aan de exclusieve horloges van Patek Philippe, International Watch Company of Breguet. Het werk van Breguet gaat terug naar de achtiende eeuw en heeft tot talloze uurwerktechnische uitvindingen geleid, waaronder in 1795 het tourbillon. Door deze ontdekking werd de invloed van de zwaartekracht op de precisie van het uurwerk verkleind. Illustere dragers van Breguet zijn Marie Antoinette en Winston Churchill. Een andere grootheid op uurwerk technisch gebied is het in Schaffhausen gevestigde IWC. Hun modellen Destriero Scafusia, Grande Complication en de Da Vinci doen de freaks watertanden. Zwitserse horlogespecialisten zijn vele honderden uren in de weer met één exemplaar. Het nieuwste 'Universal Time Coordinated' pilotenmodel van IWC is wederom een innovatief model en ideaal voor lieden die veel en ver reizen. In dit horloge zijn tijd en datum onafhankelijk van elkaar in te stellen en kan in een apart venstertje de tijd van het thuisfront behouden blijven. Ook andere merken van het Zwitserse erepodium waaronder Audemars Piguet, Jaeger-leCoultre en Breitling zijn vermaard om hun vele gecompliceerde extra's. Aan een Breitling kleeft in Nederland het imago van het snelle vastgoedgeld maar oude exemplaren zijn niet alleen fraai maar ook tot veel in staat. Het in 1952 op de markt gekomen pilotenmodel Navytimer toont de stijgings en dalingshoek en is in staat het brandstofgebruik en de gemiddelde snelheid vast te stellen. Weinig dragers zullen deze functies daadwerkelijk gebruiken. Hetzelfde geldt voor de modellen van Omega. De Speedmaster Moon Watch is meerdere malen op de maan beland en de Seamaster is de vaste keus van duikers en James Bond. Los van alle mogelijkheden moet de uiteindelijke keuze voor een horloge worden bepaald door het oog. De rechthoekige Reverso of de TAG Heuer Monaco zijn schitterende horloges maar lang niet iedereen verdraagt een vierkant horloge. Ook de keuze van een goed merk garandeert lang niet altijd goede smaak of een zorgeloos bezit. Zo maakt Jaeger-leCoultre modellen die zijn overgoten met een diamantenregen. Ga daar maar eens mee solliciteren of door een verlaten steeg in Mexico stad.

Trends
Het platte elegante gouden horloge met lichtgrijze wijzerplaat ligt aan het einde van dit millenium werkloos onder te stoffen. Nu zijn het hoogtijdagen voor stoere, sportieve en stevige horloges. Hardlopers zijn de exemplaren uitgevoerd in roestvrijstaal met zwarte, blauwe of zilverkleurige wijzerplaat. Voor sommige sportmodellen van Rolex, zoals de Detona, Explorer en GMT-Master geldt een wachttijd die kan oplopen tot twee jaar. Grotere modellen floreren tegenwoordig ook rond de vrouwenpols, zelfs de forse en voor mannen bestemde 'Reverso Duo' is hen niet te fors. Om te benadrukken dat horloges meer doen dan de tijd aangeven, troeven merken van naam elkaar de loef af met imposante campagnes. Het in oktober door de Franse LVMH-groep overgenomen merk TAG Heuer is in korte tijd uitgegroeid van een typisch sport-merk naar een modieus prestige-merk. Het nieuwste model de Link is met veel grandeur gelanceerd. Vijf modeontwerpers kregen de opdracht om op het thema van de door Eddy Schöpfer herkenbare metalen TAG Heuer band een kledingstuk te ontwerpen. En zo werd Boris Becker door Alexander McQueen in een twaalf kilo wegend harnas gegoten dat is opgebouwd uit de schakels van het Link-horloge. Wereldkampioen hordelopen Colin Jackson kreeg van de ontwerper Thierry Mugler een fraai pantser om het gespierde lijf en ook Karl Lagerfeld stak de Braziliaanse topvoetballer Leonardo in een pakje met het Link-thema. Het nieuwe TAG Heuer-model verwoordt precies de trend van de huidige vraag: een stoer model met een donkere wijzerplaat en grote Arabische cijfers plus een hoop technische snufjes. Duikers die op tweehonderd meter bij de tijd willen blijven kunnen er rustig mee afdalen. Swatch maakte de weg vrij voor het bezit van meerdere horloges. Velen hebben tegenwoordig naast een gevarieerde klerenkast ook een uitgebreide horlogegarderobe. Het is niet verwonderlijk dat daarom de afgelopen jaren de grote modemerken zich gemengd hebben in horlogeland. Hugo Boss, Giorgio Armani, Gucci hebben in navolging van Chanel, Hermès en vele anderen een uitgebreide horlogecollectie op de markt gebracht. Maar de ware liefhebber houdt vast aan de volbloed horlogemakers en de merken met een geschiedenis.

Klassiekers
Voor de ware verzamelaar is de plastic koopwoede voor een Swatch ondenkbaar. Zijn interesse begint pas bij een decennia oud opwindbaar horloge waarvan er maar een gering aantal zijn gemaakt. Wie geen vader heeft die zijn Breguet of Vacheron & Constantin op het sterfbed van de pols schuift, is aangewezen op een klassieker via de toonbank. Sommige dure horloges blijken op de lange termijn briljante investeringen. Wie decennia her de duurste en in kleine series geproduceerde Patek Philippe heeft gekocht kan die investering moeiteloos terugverdienen. Tijdens veilingen is het merk altijd het lustobject van de bieders. Voor de allereerste Caliber 89 is zelfs al eens 5.500.000 betaald. Ook een oude Calatrava overleeft heel wat hamerslagen voordat de veilingmeester verkocht kan roepen. Horloges van Patek Philippe zijn geen tijdelijke statussymbolen maar worden aangeprezen als toekomstige erfstukken: 'You never actually own a Patek Philippe. You merely look after it for the next generation. Begin your own tradition.' Patek is niet het enige merk dat meerdere levens kent. Ook oude modellen van Rolex, Cartier en Jaeger-leCoultre zijn gevierde verzamelobjecten. De gespecialiseerde Amsterdamse winkel BOBB-juweliers gaat binnenkort menig verzamelaar teleurstellen met zijn 'Boppheffing'. Tot eind januari zal hij zijn klassiekers blijven leveren en heeft hij voor scherpe prijzen horlogebandjes op maat. Met een licht melancholiek afscheidslachje stelt de eigenaar: 'Voor een horloge van Bobb is het nooit te laat.'

199912

Steiner Antieke Juwelen, in- en verkoop van goud, zilver & merkhorloges