homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Proeven -> Wijnen -> Zoete Inval tour...
Zoete Inval

Zoete Inval

Op een wijnveiling bij het Lodense Sotheby's werd op 11 september van dit jaar ruim 13.000 gulden betaald voor een Chateau d'Yquem uit 1865. De koper van deze sauternes was de Engelse Antique Wine Company die gespecialiseerd is in oude wijnen. Het bedrijf heeft van alle jaargangen van de Chateau d'Yquem van 1856 tot vandaag tenminste één exemplaar. Eigenaar van 's werelds duurste dessertwijn Graaf Alexandre de Lur Saluces produceert jaarlijks zo'n 90.000 flessen. Voor een fles d'Yquem is de hele opbrengst van één wijnstok nodig. Nadat de druiven geperst zijn en de wijn drieënhalf jaar op eikenhouten vaten gerijpt is, wordt hij gebotteld. Sommige jaren neemt de graaf een financiële strop voor lief. Een oogst die door zware regenval niet zoet genoeg is en dus een inferieure wijn oplevert, verkoopt hij door aan andere wijnhuizen. Lur Saluces verliest met een dergelijke handelswijze, voor het laatst in 1991, ettelijke miljoenen maar liever dat dan een bezoedelde naam. Zelfs wijn uit matige jaren kost ruim driehonderd gulden per fles en wint het op proeverijen vrijwel altijd van zoete soortgenoten. Mensen met niet al te kieskeurige smaakpapillen kunnen opteren voor de 'poor man's' d'Yquem: de Château Farques. Ook deze wijn is 15-25 jaar houdbaar en wordt door dezelfde familie en op dezelfde wijze gemaakt als de Yquem. Een fles uit 1981 is voor iets meer dan honderd gulden voorhanden.

199611

Wines & Whiskies