Wie zich door een taboe weet heen te drinken, vindt in de top van de Duitse riesling een ideale drank. Het alcoholpercentage van rond de 8,5% maakt hem tot een uitgelezen lunchwijn. Volgens Fonger Kranenburg van wijnkoperij De Gouden Ton is de Duitse fruitrijke riesling zo zuiver en licht in alcohol dat een doezelige namiddag uitblijft: 'Met z'n tweeën drink je in een handomraai een fles leeg maar je kunt zo weer aan de slag.' Wie zich tijdens een zomerse lunch daarentegen waagt aan een witte bourgogne hunkert naar een siësta. Maar Duitse riesling is niet alleen zeer geschikt als lunchwijn. Volgens Kranenburg maakt het spel tussen fruit en zuur hem ook tot de perfecte begeleider van de Aziatische keuken. Het grootste deel van de Duitse wijn wordt dan ook geëxporteerd naar Japan. En de anders toch redelijk chauvinistisch opererende gids Gault Millau heeft het vorige jaar de Duitse Doktor Carl von Schubert uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar. Zijn domeinen liggen verspreid over drie bergen waarvan de Abtsberg de mooiste wijn opbrengt. Voor twee tientjes is reeds een Duitse topriesling te bemachtigen. Maar von Schubert maakt ook een peperdure 'Trockenbeerenauslese' waarvan een half flesje met een prijs van vierhonderd gulden een Chateau d'Yquem in prijs overtreft. Volgens wijnliefhebber Gerard Reve moet de mens zich verre houden van de aanschaf van dergelijke wijn maar geen kans onbenut laten hem te drinken: 'Van een ander zijn centen is het goed schenken', aldus de volksschrijver. Carl von Schubert behoort tot de gevestigde orde en wordt in eigen land de hemel in geprezen met predikaten als 'riesling-Glanz vom Zauberberg'. Maar naast von Schubert geldt een andere Herr Doktor als een coming man want ook de riesling van Doktor Loosen weet op tal van proeverijen Elzasser rieslings af te troeven.
Riesling Maximin Grünh user Abtsberg f 19,75; Riesling Dr. Loosen f 14,95, 1998 Maximin Grünh user Abtsberg Riesling Eiswein 380 gulden, 8 %, drinkbaar tot 2025
199705