homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Proeven -> Wijnen -> Tafelwijn tour...
Tafelwijn

Tafelwijn

Mensen met enig wijnbesef weten wel beter maar in Nederland loopt nog steeds een onwetende schare mensen met een grote boog om het rek met de Italiaanse 'vino da tavola'. En dat terwijl deze 'tafelwijnen' o zo vaak hun streekgenoten met het etiket DOCG - Denominazione di Origine Controllato e Garantita - (de Franse pendant van de Appellation Controlée) overtreffen. Omdat de tafelwijn door een afwijkende vinificatie en druivensamenstelling niet beantwoordt aan de decennia oude wijnwetgeving moet hij het DOCG-predikaat ontberen. Fijnproevers laten zich door het gemis van het roze DOCG-zegel allerminst afschrikken en zijn maar wat tevreden met de experimenten van innovatieve wijnboeren. Een man die een essentiële rol heeft vervuld voor de interationale waardering van de 'vino da tavola' is de Toscaanse markies Piero Antinori. Samen met zijn drie dochters en zijn vrouw Francesca Boncompagni Ludovisi - een Romeinse prinses - houdt zich verscholen in een van de vele villa's en wijnkastelen die de familië rijk is. Antinori stelt dat zijn vader hem heeft geïnspireerd met nieuwe ideëen. Vaders leer was even bondig als duidelijk en ambitieus: 'Volg niet alleen tradities maar schep zelf nieuwe tradities.' Hij bezocht diverse wijnhuizen in Frankrijk en Californië en keerde terug naar Toscane met een nieuwe kijk op wijnmaken die niet altijd voldeed aan de geldende wetten van het Chiantigebied. Hij lanceerde de Cabernet-Sauvignon-druif in Toscane en met de opbrengst ervan maakte hij een wijn die weliswaar geen Chianti mocht heten maar even zo goed zowel door nationale als internationale tongen werd herkend als een grootse wijn. Tegenwoordig geldt deze Tignanello gedoopte wijn als een maatstaf, waarmee is aangetoond dat de Toscaanse grond en het klimaat, mits er slim gebruik van wordt gemaakt, kunnen leiden tot grootse, internationaal gewaardeerde wijnen.

199710

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence