homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Proeven -> Zeebanket -> Kreeft: Ins & Outs tour...
Kreeft: Ins & Outs

Kreeft: Ins & Outs

Als men een kreeft met rust zou laten, kan hij wel honderd jaar oud worden. Maar die rust is bijna geen kreeft gegund, de meeste belanden tussen hun achtste en tiende levensjaar in een pan met kokend water. Van de kreeft die in Nederland gegeten wordt, komt 99% uit Canada, dat samen met de VS tot de grootste wereldleveranciers behoort. In tegenstelling tot veel andere landen heeft Canada de vangst verstandig aangepakt. Het vangstgebied, dat goed is voor duizenden tonnen per jaar, is opgedeeld in twaalf kusten en maandelijks wordt er slechts één kust opengesteld. Daarvan is in landen als Schotland en Ierland geen sprake en daar is het dan ook droevig gesteld met de kreeftstand. Aan het einde van het jaar zijn er vanuit Canada tientallen kreeftenvluchten: vliegtuigen die louter kreeft transporteren. Nadat de schaaldieren op Schiphol zijn aangekomen, worden ze met koelauto's opgehaald om ze zo snel mogelijk in vers water te krijgen. Evenals de mens heeft ook het gestel van een kreeft onder het vliegen te lijden, en het dier moet na de vlucht een paar dagen tot rust komen. Het leven van de kreeft belandt vervolgens in een verdere neerwaartse spiraal die tenslotte tot zijn definitieve ondergang zal leiden. Nadat de kreeft in schoon water van precies zes graden is gestopt, krijgt hij niets meer te eten en worden darm en maag leeggespoeld. Een speciaal systeem zorgt voor de afvoer van ontlasting. Kreeften hebben weinig compassie met hun soortgenoten: een zieke of zwakke kreeft eindigt in de magen van zijn lotgenoten. Over de ideale manier om een kreeft te doden bestaat geen concensus. Bij de hoofdstedelijke Oesterbar houden ze het op het doorboren van de kop, maar de meeste restaurants gebruiken geen priem en gooien de kreeft in een pan met kokend water. Volgens een Canadees onderzoek is de kreeft binnen luttele seconden bezweken maar anderen zweren bij een andere methode. Volgens die leer moet de kreeft met een ferme tik buiten westen worden geslagen om vervolgens in koud water op het vuur te worden gezet. Keerzijde aan deze methode is dat de schaal van de kreeft niet zo mooi rood wordt. Zonder mededogen is een in Amerika geliefde manier om de kreeft om zeep te helpen. Men zet het dier op z'n zij in een pan met lauwe witte wijn waardoor hij langzaam volloopt en verdrinkt met als resultaat dat hij weer net iets lekkerder gaat smaken.

199604

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence