homepage YvRA Yvo van Regteren Altena -> Proeven -> Koffie -> Design Espresso tour...
Design Espresso

Design Espresso

Grofweg zijn er twee koffiesoorten op de internationale markt: Robusta koffie uit landen als Kongo, Togo, Kameroen en Ivoorkust, en Arabicakoffie die duurder is en minder bitter dan Robusta. Arabicakoffie wordt geëxporteerd door landen als Ethiopië, Kenia, Columbia, Guatamala en Costa Rica. In het Zwitserse Vevey, thuishaven van Nestlé en productieplaats van de Nespressoproducten, worden er non stop per uur 24.000 capsules gevuld met de beste Arabica's. Het geheim van het Nespressosysteem zit hem in een capsule die de 900 aroma's die koffie rijk is hermetisch verzegelt.
Ondanks het gebruik van Arabicakoffie heeft Nestlé nog geen perfecte espressokoffie in handen. Aan de bereiding en verkrijging van volmaakte koffie zitten de nodige haken en ogen. Voordat de koffie bij Nestlé binnenkomt kan er al van alles zijn misgegaan. Als er bijvoorbeeld in het land van herkomst slordig wordt getransporteerd kunnen vocht en regen de koffie blijvend verknallen. Bij aankomst in Zwitserland moet daarom iedere zak koffie grondig worden gecontroleerd op kwaliteit. Maar ook een goede boon leidt niet altijd tot een smakelijke espresso. Bonen moeten zorgvuldig en niet te lang worden geroosterd, anders krijgt de koffie later teveel tannine en een iets zurige smaak. Ook na het roosteren kan de uiteindelijke smaak nog worden ondermijnd door een verkeerde maling. Bij een te grove maling komen niet alle aroma's tevoorschijn. En zelfs als het selectie-, brand- en maalproces goed verlopen is en Nespresso een perfecte capsule aflevert, is er nog geen garantie voor een puntgave espresso. Ook de rol van een goed espresso-apparaat is essentieel. De speciale capsule-machines maakt Nespresso in samenwerking met onder meer Turmix, Krups en Magimix. Vanaf deze maand is daar een Alessi-machine aan toegevoegd. Een blik op dit nieuwe Italiaanse apparaat laat zien dat er een designer in het spel is. Alessi is in zee gegaan met een oude rot in het vak, zeker op het gebied van gebruiksvoorwerpen. Richard Sapper heeft al decennia lang ervaring op het gebied van apparaten ontwerpen. Zo maakte hij voor de Italiaanse radio en tv producent Brionvega in de jaren zeventig een aantal ontwerpen die inmiddels zijn uitgegroeid tot collector items. Sapper heeft zijn ontwerp Cob&aaigu;n genoemd als eerbetoon aan zijn vader die in de gelijknamige plaats in Guatamala werd geboren. Dat de Cob&aaigu;n perfecte koffie voortbrengt kan niet missen. Sappers grootvader was koffieplanter en heeft hem er van jongs af aan over verhaald.
Prijs Nespresso-Alessi Cob&aaigu;n, ƒ 999,-

199806

Extravaganza!, gesigneerd naslagwerk door YvRA. Yvra1958, l'essence de l'essence