In Italiaanse kledingkringen geldt Ciro Paone als de ongekroonde koning van 's werelds soepelste en dunste mannenpak. Hij is de baas van het Napolitaanse merk Kiton en ziet er uit als een gesoigneerde trol. Met zijn lengte van 1,60 meter beantwoordt hij aan alle clichés van een Napolitaan: immer vrolijk, rijkelijk geurend naar knoflook en reukwater en hij krabt regelmatig in zijn kruis.
Zijn ambitie om het lichtste en comfortabelste pak voort te brengen wordt wereldwijd geroemd. Paone schudt meewarig zijn hoofd als men vraagt waarom zijn textiele werk alle andere pakkenmakers tot ignoranti - onwetenden - doet verschrompelen. 'Il bello è quello che non si vede': het mooie is dat wat je niet ziet, verzucht hij in zangerig Napolitaans. Hij doelt op het binnenwerk van zijn pakken. Dat is, in tegenstelling tot bij de meeste andere dure pakken, niet opgebouwd uit paardenhaar maar vervaardigd van Iers linnen. Bij Kiton wast en spoelt men het prijzige linnen net zo lang tot het zo soepel is als een papieren servet. Pas dan is het binnenwerk rijp om te verdwijnen tussen de flinterdunne stof en de nog dunnere, ademende voering van Cupro Bemberg. Ook het maken van de schouderpartij - onderdeel van de typische Kiton-signatuur - is een tijdrovende bezigheid. 'Mijn pakken zijn door hun speciale stoffen en geknede binnenwerk al oud als ze nieuw zijn, precies zoals het hoort bij een goed pak,' aldus Paone. En vol trots vervolgt hij in het enige Engels dat hij rijk is: 'Kiton is not perfect.' Hij doelt op de volledig handmatige verwerking die net als bij een Aston Martin kleine oneffenheden kan opleveren. Zeker niet 'imperfect' zijn de stoffen die het bedrijf gebruikt. Paone laat deze nog vervaardigen op trage, ouderwetse Britse weefmachines. Italiaanse machines zijn gemoderniseerd en sneller maar niet in staat de ultradunne super 150 wol zonder haperen te weven. De 160 overwegend mannelijke kleermakers bij Kiton werken aan tafels van nerfrijk notehout. 'De beste pakken moet je maken aan de mooiste en duurste houtsoort. Net als bij onze pakken is door de tekening geen tafel hetzelfde.' Zoals het een Zuiditaliaans bedrijf betaamt, strijkt Paone jaarlijks aanlokkelijke subsidies op - bedoeld om de Zuiditaliaanse economie te stimuleren - die noordelijker gelegen bedrijven als Saint Andrews en Brioni een doorn in het oog zijn. De drager merkt er overigens weinig van. Voor een Kiton op maat betaalt hij ettelijke miljoenen lires.
*KADER*
Typisch Kiton
Baffo: 'snor', het reepje omgevouwen stof onder de kraag als signatuur van de kleermaker.
Coperta: onderzijde van de kraag die ervoor zorgt dat de kraag niet wijkt van het jasje.
Sellaio: handmatige 'zadelsteek' die is terug te vinden in de 24 uur handwerk die het pak verlangt.
Sotto Acella: een van voeringstof vervaardigd 'zakje' onder de binnenkant van de mouwinzet om transpiratievocht op te nemen.
Taschino barchetta: 'bootzakje', oftewel de gebogen bovenzijde van de borstzak van het jasje als tocco personale van de kleermaker.
199603